Kúria: a közigazgatási perrendtartással hatékonyabbá válhat az ítélkezés

Gyorsabbá, hatékonyabbá válhat az ítélkezés, ennek révén pedig javulhat az ország versenyképessége, ha jövő év elején hatályba lép a nemrégiben elfogadott közigazgatási perrendtartás – írta szombati számában a Magyar Idők. A lapnak adott interjújában a Kúria közigazgatási kollégiumának vezetője kifejtette: a közigazgatási bíráskodás szervezetét még fejleszteni kell.

Kalas Tibor a januárban hatályba lépő jogszabályt abszolút újdonságnak nevezte, ami egy nagyon régi hiányt pótol. A szakmai kollégium vezetője bízik benne, hogy a közigazgatási perrendtartás segítségével gyorsabb, hatékonyabb és egyszerűbb lesz a bírósági eljárás.

A gazdasági versenyképességének nagyon fontos feltétele

Szavai szerint a közigazgatási bíráskodás fejlettsége az ország gazdasági versenyképességének nagyon fontos feltétele. Amikor külföldi befektetők érkeznek, vagy Magyarországon kezd valaki vállalkozásba, lényeges szempont, mennyi idő alatt zárul le egy-egy olyan jogvita, amelyet a polgárok, a cégek indítanak a különféle hatóságok ellen – fogalmazott.

A KRESZ-táblák is ide tartoznak

Hangsúlyozta, hogy a bíróság ezután is a hatósági döntések törvényességének felülvizsgálatát látja majd el, az ügyek köre már most is nagyon széles. Ide tartoznak az adó-, a vám- és az illetékperek, valamint a pénzügyi támogatások miatt indult eljárások illetve az építési, ingatlan-nyilvántartási és környezetvédelmi perek. Ezek mellett most új lehetőségeket nyit meg a törvény, például bírósághoz lehet fordulni amiatt, hogy milyen KRESZ-táblát helyeznek el az utak mentén. A jövőben egyes szabályzatokat is felülvizsgálhatnak az ítélkező fórumok, ilyenek lehetnek például az egyetemi hallgatók életét befolyásoló házirendek, vizsgaszabályzatok – közölte.

Arra is kitért, hogy az elmúlt két évtizedben nem épült ki teljes egészében a közigazgatási bíráskodás szervezete. A közigazgatási bírák, a szakemberek és a tudomány képviselői ugyanakkor egyetértenek abban, hogy szükség van a jelenleg még hiányzó közigazgatási felsőbíróságra – mondta.