Liberálisok: ne vezessék be hatástanulmány nélkül a központosított középiskolai felvételit

A Magyar Liberális Párt azt követeli, hogy addig ne vezessék be a központosított középiskolait felvételi rendszert, amíg arról el nem készülnek a hatástanulmányok.

Bősz Anett azt mondta, hogy a Fidesz a “tudatlanságalapú” társadalom alapjait fekteti le a középiskolai felvételi rendszer átalakításával, mert tömegek szorulnak majd ki a gimnáziumokból, a szakiskolákba, illetve szakgimnáziumokba felvételezők kényszerpályára kerülnek, és később várhatóan rosszabb lesz az életminőségük gimnazista társaiknál.

Az ügyvivő arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza az oktatási salátatörvény-javaslatot, mondván, az tönkreteszi a gyermekeket, a tanárok egy részének pedig olyan feladatokat is el kell majd látniuk, amikre nincsenek kiképezve.

Bősz Anett a Liberálisok nevében azt is javasolta, hogy a jövőben csak akkor lehessen átadni az iskolafenntartói jogokat egy egyháznak, szervezetnek vagy magánszemélynek, ha azzal a szülők és a tantestület is egyetért.

Utóbbi csak a diákönkormányzat egyetértésével adhatna ki beleegyező nyilatkozatot – tette hozzá. Elmondta, hogy “Az iskola az iskolapolgároké” címmel blogot és Facebook-oldalt indítanak, ahol azoknak az intézményeknek próbálnak segítséget nyújtani, akik úgy érzik, hogy “rájuk rúgta az ajtót” valamelyik egyház vagy szervezet.