Folytatódik a kampány Soros ellen Macedóniában

Állítsuk meg Soros Györgyöt! – ezzel a felkiáltással indult kampány Macedóniában. A Soros-ellenes tábor szerint a milliárdos üzletember az általa támogatott civil szervezeteken keresztül próbál beavatkozni a macedón belügyekbe, például azért, hogy Macedónia engedje át az illegális bevándorlókat. Macedónia már évek óta belpolitikai válsággal küzd, jelenleg sincs kormány. Itthon a parlamentben is szóba került a macedón helyzet.

„Soros, tűnj el Macedóniából”, „Nem, a Soros- kormányra” – ilyen táblákkal tüntettek Soros György macedóniai befolyása ellen a balkáni országban, márciusban.

A tiltakozást az Állítsuk meg Soros működését nevű civil kezdeményezés szervezte. Vezetőjük januárban az egyik macedón lapnak úgy nyilatkozott: Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül mindent bevet annak érdekében, hogy támogassa az erőszakos cselekedeteket Macedóniában. Kiszorított minden olyan civil szervezetet, amelyek nem értettek egyet az ő ideológiájával.

Nem csak a civilek tiltakoztak Soros György macedóniai befolyása ellen. A külügyminiszter egy olasz lapnak adott interjújában azzal vádolta meg az amerikai milliárdost, hogy az általa támogatott civil szervezeteken keresztül évek óta beavatkozik Macedónia belügyeibe.

Nikola Poposki azt is mondta: ezek a szervezetek a médián keresztül hatnak a nyilvánosságra, ami politikai összetűzésekhez vezet. Ezek pedig mindig a szocialista koalíció malmára hajtják a vizet.

Destabilizálták a kormányt 

A Fidesz szerint a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által pénzelt civil szervezetek több mint 5 millió dollárt költöttek a macedón konzervatív kormány destabilizálására az elmúlt években. Tilki Attila a Parlamentben azt mondta: Soros Györgyöt és szervezeteit kizárólag a pénz mozgatja. Ezért támogatják a migrációt, és ezért próbálják ellehetetleníteni nemcsak a konzervatív macedón, hanem a magyar kormány működését is.

„A migrációs válság tetőpontján napi 10-12 ezer migráns lépett át a görög-macedón határon, óriási pusztítást hagyva maguk után. A kormány erre egy határkerítés megépítésével válaszolt. Köztudott, hogy a Soroshoz köthető szervezetek nagyot szakítanak a migránsbizniszből. Az egyik magyarországi szervezet összesen közel 15 millió forintot követel a magyar államtól két migráns után” – magyarázta a képviselő.

Túl fontos Macedónia 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy fogalmazott: Macedóniában általános vélekedés, hogy részben Soros-szervezetek állnak az ország destabilizációját eredményező belpolitikai helyzet mögött. Szabó László azt mondta: az ellenzéki szociáldemokraták választási listáján több olyan ember is szerepel, aki kötődik a Nyílt Társadalom Alapítványhoz.

„A Nyílt Társadalom Alapítvány európai költségvetésének aránytalanul nagy részét költötte el 2015-ben és 2016-ban Macedóniában. Párhuzamosan azzal a ténnyel, hogy a baloldali ellenzék macedóni viszonylatban soha nem látott drága kampányt tudott megvalósítani a 2016. decemberi előrehozott parlamenti választások során” – mutatott rá az államtitkár.

Szabó László hozzátette: aggasztó, hogy nyolc hónapja nincs működőképes kormány Macedóniában, amely a migráció szempontjából a balkáni útvonal egyik legfontosabb állomása.