Rendhagyó módon készült stáció Szarvaskőn

Először tartottak szabadtéri keresztútjárást a Bükki Nemzeti Park nyugati szélén, Szarvaskőn. A helyiek maradékanyagokból építették meg a 14 stációt, amely végig vezet a településen. A nagyhét kezdetén bejárták a figurákból épített keresztutat, ezt követően a látogatók és a helybeliek szentmisén vettek részt.

A betlehem adta az ötletet – mondta Szabóné Balla Marianna, Szarvaskő polgármestere.

Gondolkodtunk, hogy kivitelezzük a keresztutat. Lőrinc József volt a segítségünkre, aki az iskolaépület, hivatal leszedett cserépdeszkáit használta fel arra, hogy a vázakat elkészítse – tette hozzá.

Forrás: szarvasko.hu

Forrás: szarvasko.hu

A falu kezdetétől a falu végéig tartanak a stációk. Ha valaki megáll az első stációnál, már látja a másodikat, és így tovább – magyarázta.

Két hétig éjjel-nappal készült a keresztút. Először azt használtuk fel, ami kezünk ügyébe esett, de miután lebontották a hivatal tetejét, sok jó anyag került ki belőle – magyarázta Lőrinc József.

Én is átéltem a Szűzanya fájdalmát, én is elveszítettem a gyermekemet, tartottam a kezemben a halott gyermekemet – mesélte Fodor Istvánné.

Amikor raktuk ki, sírva fakadtam. Az embert meghatja, a mindennapjainkat így éljük. Megpihenünk, elesünk, letesszük, felállunk. A sorstól csapásokat kapunk, és ezeket cipelni kell, megrogyunk alatta, sok segítő ember jön közénk, aki felemel, újraindít, segítőkezet nyújt – hangsúlyozta.

Ebből áll a húsvét, öröm a vége, a feltámadás öröme – fogalmazott.