Az Ön gyermeke eleget alszik? Komoly problémákat okozhat az alváshiány

A Semmelweis Egyetem (SOTE) I. számú gyermekklinika legutóbbi felmérése szerint a 14 és 20 év közötti diákok egyharmada kialvatlan, az okok közé tartozik az internetezés, a tévézés, a bulizás, de sokan olvasnak és tanulnak éjszakába nyúlóan. Az egyre több zavaró tényező hosszú, de rövidtávon sem tesz jót az egészségnek - hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A diákok többségét teljesen behálózza a közösségi média, az időről megfeledkezve, akár késő estig is képesek különböző számítógépes játékokat játszani. Az ebből adódó folyamatos kialvatlanság megváltoztatja a viselkedést, a fáradékonyság kihat a tanulmányi eredményekre, különösen, ha a serdülőkorú fiatal elbóbiskol az órán és emiatt nem tud figyelni.

Sok diák abban hisz, hogy majd a hétvégén kialhatja magát, azonban egy amerikai alváskutató szerint a hétvégi maratoni alvások ebben az életkorban nem pótolják a rendszeres és pihentető alvást.

A serdülőkor egy érzékeny időszak

Makai Gábor, klinikai szakpszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a serdülőkor egy nagyon érzékeny időszak, mely átmenet a gyermekkor és felnőtt kor között. A személyiség újjászületése történik ebben a stádiumban. Ilyenkor ismerik meg önmagukat a fiatalok és alakul ki bennük, hogy milyen szerepet akarnak betölteni a világban – mondta el Makai Gábor.

A szülők feladata, hogy átsegítsék gyermekeiket ezen az úgynevezett „krízishelyzeten”. A tévé és a digitális világ egyfajta menedék vagy védőburok lehet számukra, ezért időben kell észrevenni, ha az valamiféle függőségbe megy át. Különbséget kell tenni, hogy a serdülő mire és miért használja akár az internetet, akár bármilyen más digitális „kütyüt”- tette hozzá.

Szervi és mentális gondokat okoz a kialvatlanság

Szabó Attila, a SOTE I. számú gyermekklinika igazgatója elmondta, hogy a 14 és 20 éves kor számára az élettanilag ideális alvásmennyiség a 9 óra lenne. A kutatás szerint, melyben nagyjából 5000 fiatalt kérdeztek meg, 2000 volt azoknak a száma, akik az ideális helyett 1-2 órával kevesebbet alszanak.

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Az igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a kialvatlanság összefügghet a korai elhízással, túlsúllyal, cukorbetegséggel, de szív- és érrendszeri problémákhoz is vezethet. A kialvatlanság nem csak napközbeni fáradékonysághoz és órán való elbóbiskoláshoz vezet, de a kisebb mértékű, releváns alváshiány is komoly gondot okozhat, amely a nappali hiperaktivitásban, mint figyelemzavarban mutatkozhat meg – tette hozzá.

Az alvászavar depresszióhoz is vezethet

Sok esetben az alvászavar a depresszió tüneteivel lehet összefüggésben. A fejben lezajló kérdések sorozatát, a fantáziákat és a gondolatokat sokszor nem tudják a fiatalok kikapcsolni, és ennek következtében fordul elő, hogy óhatatlanul is a számítógép elé kerülnek, a virtuális világba menekülnek, így kerülve bele egy olyan spirálba, amelynek következtében állandóan fáradékonyak és kialvatlanok lesznek – hangsúlyozta az igazgató.

Függőjévé válnak az internet világának, nehezen tudnak majd a külvilágban társas kapcsolatokat létesíteni, kihat a mindennapjaikra, melyekben nem is fogják magukat jól érezni, így újból a számukra komfortzónát nyújtó internet és digitális eszközök világába menekülnek.

Fontos a példamutatás

Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapító ügyvezetője arról beszélt, hogy minden gyermeknek más az alvásigénye, vagy az, hogy milyen mélyen alszik, de fontos kérdés, hogy szokott-e álmodni és beszél-e ezekről az álmokról a gyerek, mert egy rossz álom is meg tudja határozni a mindennapok kimenetelét.

A szülők tekintetében fontos a példamutatás, a szabadidőben szervezett programok, a sport, a kirándulások mind elősegítik a gyermeket abban, hogy estére kellően ki tudjon kapcsolni. Fontos a jó beszélgetős viszony a szülő és gyermek között, mert nem csak a gyermeket nyugtatja meg, de elősegíti, hogy az esetleges problémákat, vagy hormonális zavarokat időben felfedezzék a szülők – fogalmazott Tibenszky Moni Lisa.

Nem kell mindig csinálni valamit

Az ügyvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai világban a sok technikai vívmánynak köszönhetően minden gyermeknek van legalább egy ilyen eszköze, ami nem minden esetben rossz, mert hasznos dolgokra is lehet használni a készülékeket, de legyen meg mindennek az ideje, meg kell tanulni az “időmenedzsmentet”, az idő megfelelő beosztását. A szülőknek tudni kell meghúzni a szabályokat ebben a felgyorsult világban – magyarázta Tibenszky Moni Lisa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.