Okafogyottá vált a tüntetés az elemző szerint

Komoly nemzetközi hálózattal áll szemben a Magyar Kormány, melynek erős mozgósító ereje van. A vasárnapi tüntetés kapcsán Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője volt a M1 Ma Reggel vendége.

Az elemző a beszélgetés elején leszögezte: két CEU-ról beszélhetünk. A Central European University egy az Egyesült Államokban székhelyszolgáltatónál bejegyzett jogi személy, míg a Közép-európai Egyetem egy Magyarországon bejegyzett, tényleges egyetemként működő jogi személy. Soros György alapította egy holland alapon keresztül és annak kamataiból működik.

 

Okafogyottnak nevezte a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelő tüntetéssorozatot a Nézőpont Intézet ügyvezetője. Véleménye szerint a vonatkozó törvénymódosítás nem eredményezi egyértelműen az egyetem kapuinak bezárását. A budapesti Nádor utcában székelő egyetem a továbbiakban is ugyanúgy folytathatja működését, mint eddig.

A változtatás abban áll, hogy az egyetem a továbbiakban akkor tud amerikai diplomát is kiállítani, hogy ha arról Magyarország és az Egyesült Államok kormányai között  megállapodás születik.

Arról is beszélt, hogy a tüntetések során a felszólalásokban a bevándorláspárti álláspont mellett egyéb klasszikus ellenzéki témák is elhangzottak. Hozzátette: a klasszikus balliberális pártok megpróbáltak beépülni a tömegbe.

Fodor Csaba  előrevetítette: amint az álláspontok tisztázódnak és egyértelművé válik, hogy a Közép-európai Egyetem továbbműködhet, valószínűleg marad a tiltakozóknak egy szűk magja, amelynek tagjai bejelentik, hogy hosszú távú politikai ambíciókkal rendelkeznek, ahogy az a korábbi hasonló tiltakozások után is megfigyelhető volt. Szerinte ezzel az ellenzék tovább osztja majd magát.