Kamu "kütyü" vagy valódi segítség? - segélyhívó órát kínálnak időseknek

Egy átverés gyanús üzleteiről már ismert cég új szolgáltatással rukkolt elő: idős, beteg embereknek kínálnak egyfajta segélyhívó órát. Az M1 Kosár című műsorában arra keresték a választ, hogy egy valóban hatásos eszközt kínálnak-e, vagy egy újabb csalás látott napvilágot.

Segítség gombnyomásra. Ha rosszul van, beteg vagy azonnali segítségre van szüksége, állítólag ez az óra azonnali megoldást ígér. A műsor egyik nézője viszont állítja, az egész semmit nem ér. Az óra ára 125.000 forint, illetve az éves díja, amiért segítséget nyújtanak 120.000 forint, tehát összesen 250.000 forintot kérnek a komplett szolgáltatásért.

Varga Kálmánnét, tavaly ősszel hívták ingyenes csontsűrűség vizsgálatra Kapuváron. Az asszony el is ment. Az invitálás ismerős: ingyenes egészségfelmérés, végig kell ülni egy előadást, amely végén vásárlásra van lehetőség.

A vizsgálat két percet vett igénybe, vizsgálati űrlapot töltöttek ki, majd ezt elküldték Budapestre egy orvosnak, aki kiemelezte, és e-mailen keresztül visszaküldte az eredményt, kinek mi a problémája. A várakozási idő alatt kellett a meghívottaknak végighallgatni egy előadást.

Az asszony szerint az előadás arra igyekezett rávilágítani, hogy mennyire egyedül vagyunk, ha baj van. – Magyarországon elmegyünk egymás mellett, ha valaki rosszul van – elemezték hosszasan az előadók a prezentáció során.

Az asszony megvette az S.O.S 911 nevű segítségnyújtó szolgáltatást, amit ezzel az órával tud igénybe venni, csak hogy otthon már nem működött a szerkezet. – Kipróbáltam az órát, ami állandóan azt írta ki, hogy error – mesélte.

Többször kereste a cég embereit, hogy orvosolják a problémát – mindig ugyan az a személy vette föl a telefont. Az asszony megkérdezte mit tennének, ha rosszullét miatt keresné őket, mire a cég embere elmondta: kapcsolná a diszpécser központot, ahol rákérdeznének mi a pontos probléma, amennyiben pedig annyira súlyos lenne a gond, hogy nem tud beszélni, értesítenék  a legközelebb álló egyént, akinek megadta a telefonszámát. Az asszony aggodalmát fejezte ki, miután lánya, akit kontaktszemélynek adott meg, Sopronban él.

Sokan panaszkodtak már a cégre

Az órát az az érdekeltségi kör árusítja, akit sok-sok nyugdíjas, beteg ember vádolt azzal korábban, hogy drága, betegséget nem gyógyító szerkentyűket sózott rájuk, egészségjavító termék címszóval. Több név alatt futnak: Vero-Centrum, Quendra Trend. Most úgy tűnik profilt váltottak. Segélyhívó órákban, illetve ahhoz kapcsolódó szolgáltatásban utaznak.

A róluk készült reklámfilm azt állítja, hogy egészségügyi gárdával,esetkocsival dolgozó profi csapat áll a háttérben. Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy egyik segélyhívó számukat a műsor stábja is többször tárcsázta, de az elvileg 24 órás diszpécser szolgálat nem volt kapcsolható. Szintén nem a cég mellett szól, hogy a megkeresésre egyáltalán nem reagáltak.

Az Országos Mentőszolgálat is óvatosságra int

Az otthoni távfelügyeleti rendszernek számos előnye lehet, olyan esetekben, ha hirtelen nem tudja valaki, hogy milyen szakemberhez forduljon, ha otthon valami elromlik, csőtörés van, vagy egészségügyi szempontból, ha nehezen mozog, vagy véletlenül a szék mellé ült,nem sérült meg ugyan, de segítség nélkül nem tud felülni.

Az is aggályos a cég videójában, hogy állításuk szerint szorosan együttműködnek a mentőkkel és a rendőrséggel is.

Az OMSZ szóvivője, azt mondja, ez nem igaz. A mentőket bárki hívhatja, a 104, vagy a 112-es telefonszámokon, más együttműködést nem kötnek senkivel. Indokolt mentőhívás esetén, amikor minden perc számít, fölösleges időveszteség a közvetítő. A cég szolgáltatása és videója tehát több sebből is vérzik.

Így működik  korrektül egy igazi segélyhívó szolgáltatás

A máltai szeretetszolgálat segélyhívó rendszere idős emberek ellátásában vesz részt. Ha nem túl komoly a baj, elég a nyakba akasztható készüléken megnyomni a gombot. -Ha  jelzést küld be, akkor a diszpécser veszi a jelzést, a kapcsolattartó gondozó pedig azonnal elindul a segítségkérőhöz. Kell egy bizalmi kapcsolat, hogy az idős ember a lakáskulcsot leadja a szolgálatnak, amit persze nagyon biztonságosan kezelnek.

Hasonló eszközök leginkább akkor nyújtanak segítséget, ha valaki egyedül él, és egy baleset vagy betegség miatt segítségre szorul. Mielőtt azonban igénybe vennének ilyen szolgáltatást, feltétlenül tájékozódjanak, mert az életük múlhat rajta.

Ha úgy érzi becsapták, átverték, megkárosították, írja meg történetét a kosar@mtva.hu-ra