Eladó! Rengeteg kastélyt árulnak Magyarországon

A legdrágább kastély 7,8 milliárd forintot ér, míg a legolcsóbb még a 8 milliót sem éri el. Íme, az eladó kastélyok listája.

Ha ingatlant szeretnénk vásárolni, akkor a lehető legtermészetesebb, hogy ingatlankereső oldalakon indulunk el, ahol kedvünkre válogathatunk lakások és házak között, méret, elhelyezkedés vagy éppen minőségi állapot alapján. De az ingatlanos oldalak kínálatában nemcsak újépítésű vagy éppen felújítandó lakásokat találunk, hanem a történelem élő darabjait is. Szép számmal kínálnak eladásra olyan kastélyokat, amelyek történelme messzire, több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza.

Nem minden kastély, amit annak nevezünk

Több mint 300 kastély keresi gazdáját Magyarországon az ingatlan.com internetes oldalon. Itt azért ne a tipikus kastélyképet képzeljék el maguk elé, bár olyan is bőven akad közöttük.

„Nagyon érdekes ez a piac, mert amikor felkerül egy-egy kastélyhirdetés, a hirdető dönti el, hogy minek nevezi az ingatlant. Azaz elég szubjektív, hogy ki, mit nevez kastélynak. Sokszor nincs éles határ egy kúria és egy kastély között. Többnyire azért a kastélyok nagyobb, ezer négyzetméter körüliek, több szobával rendelkeznek, és óriási terület tartozik hozzájuk” – mondta a hirado.hu-nak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A legtöbb kastélyt Budapesten és Pest megyében kínálják eladásra, de Fejér, Somogy, Baranya és Vas megye is népszerű felbukkanási helyei a kastélyoknak. A legdrágább kastélyok Budapesten vannak, az Andrássy úton.

Grófok, bárók, hercegek rezidenciája volt – a legdrágább a Tildy palota

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Tildy palota – ingatlan.com

A ház eredetileg Feszty Adolf építész tervei szerint, és irányításával épült Herzl Tivadar megrendelésére. A tulajdonosok között voltak a Koháry család és a Szász- Coburg-gothai hercegek.1945-46 között itt élt Magyarország miniszterelnöke Tildy Zoltán, ekkor ideiglenes kormányfői rezidenciává minősítették.

7,8 milliárd forintért a legdrágább „kastély” a volt köztársasági elnöki rezidencia, a Tildy palota. A budapesti Andrássy úti ingatlanban négy luxuslakást alakítottak ki, amelyek egyenként 400 m2 alapterületűek. Igazi luxuslakások, nagy nappalival, nagy ebédlővel, 5 hálószobával, ahol minden hálóhoz saját gardrób és fürdőszoba tartozik.

A ház alagsorában wellness részleg és borospince lett kialakítva.

A teremgarázsban 8 autó, lakásonként két autóbeálló készült. Az épület belső kertje igazi park módjára lett kialakítva szökőkúttal, lugassal, pihenőpadokkal.

A kastélyok és kúriák iránt sokféle célból szoktak érdeklődni a vevők. A Pest megyei épületek akár mindennapi lakhatási célokat is szolgálhatnak.

De szép számmal akadnak olyan eladó kastélyok is, amelyek nincsenek felkapott helyen és elhanyagoltak. Ezekhez már néhány 10 millió forintért hozzá lehet jutni. Az épület ugyan felújításra szorul, de több ezer négyzetméteres kert tartozik az épülethez.

„Az épület megvásárlása sokszor a kisebb költség, a felújítás és a helyreállítás ugyanis a vételár sokszorosát is kiteheti. Másrészt a kastélyok jó része műemléki védelem alatt áll, azaz kiemelt ingatlannak számítanak, aminek a felújítása engedélyhez kötött” – hívta fel a figyelmet Balogh László.

2,5 milliárdba kerül a Petrovszky kastély

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Bükkösd – ingatlan.com

Baranya megyében eladó az 1700-as években épült barokk stílusú főúri kastélyok egyik legrangosabb képviselője a Bükkösdi Petrovszky kastély. A méreteit tekintve igazán impozáns épületről van szó, 2470 négyzetméter alapterületéhez több 149 ezer négyzetméteres terület is tartozik hozzá. A 30 szobás kastélyért 2,5 milliárd forintot kérnek.

A kastélyok ékkövét is árulják

Fotó: ingatlan.com

Fotó:  Szirák – ingatlan.com

Eladó a kastélyok ékköve is, a sziráki kastély. Nógrád megyében lévő történelmi hagyományokkal rendelkező ingatlanért 1,55 milliárd forintot kérnek. Az épületben egyébként jelenleg 4 csillagos szálloda üzemel. A kastély alapterülete több mint 48 ezer négyzetméter, míg a telekterület 83 ezer.

620 millióért eladó egy kastély Kőszegen

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Kőszeg – ingatlan.com

Csupán 620 millió forintba kerül, igaz felújításra is szorul a kőszegi 3600 négyzetméteres kastély. A hirdetés szerint az épület Kőszeg központjától 400 m-re, szép, kisvárosias környezetben található. A kastélyt hatalmas, ősfás park szegélyezi – csaknem 34 ezer négyzetméteres a kert – amelyet jó állapotú téglakerítés vesz körbe.

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Visegrád – ingatlan.com

Visegrádon is találunk eladó kastélyt. Az épületet a Pálffy-Daun család építette még 1890 körül, családi nyaralónak szánták. A 20 szobás kastélyért 618 millió forintot kérnek.

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Győr – ingatlan.com

494 millió forintért eladó a Rába folyó bal partján Győrhöz közel eladó egy csodaszép neobarokk vadászkastély. A kastély alapterülete 1325 négyzetméter és egy 3,5 hektáros ősfás parkban áll, amelyben egy 1300 m talpmélységű és lágy hévíztartalmú termálkút is van lezárt állapotban.

Balatonboglár 380 millióért

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Balatonboglár – ingatlan.com

Hat kilométerre a Balatontól eladó egy csodálatos épület. A 380 milliós ingatlan 305 négyzetméteres, de bővíthető további 380 négyzetméteres tetőtér beépítéssel. Az épület alatt pincerész van, és a kastélyhoz tartozó telekterület több mint 71 ezer négyzetméter.

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Somogygeszti – ingatlan.com

Somogygesztiben, a somogyi dombok között, egy 40 hektáron elterülő , panorámás háromszintes ezer négyzetméter kastélyszálló hatalmas parkkal eladó. Az épületben jelenleg 3 csillagos szálloda üzemel, a kastély ára 250 millió forint.

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Monok – ingatlan.com

Monokon már 141 millióért is találunk várkastélyt. Az épület több mint ezer négyzetméter és 12 ezer négyzetméteres telekterület tartozik hozzá.

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Csepreg – ingatlan.com

Csepregen már csak 75 millió forintba kerül az 1860-ban, eklektikus stílusban épült kastély. Alapterülete 2400 négyzetméter, míg a hozzá tartozó terület több mint 13 ezer négyzetméter, az ingatlan a büki gyógyvízzel azonos vízkészletű területen fekszik.

20 millióért is találunk kastélyt

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Romhány – ingatlan.com

Romhányban mindössze 20 millió forintért kínálnak eladásra egy 1780 körül klasszicista stílusban épült felújítandó kúriát. A kúriához tartozó park területe 5450 négyzetméter, a főépület alapterülete körülbelül 560 nm.

Fotó: ingatlan.com

Fotó: Miskolc – ingatlan.com

Miskolcon is árulnak egy vadászkastélyt. A műemléki védettségű kétszintes kastély az 1880-as évek végén épült eklektikus stílusban. Alapterülete 600 négyzetméter, míg a hozzá tartozó telek 7000 négyzetméteres. Az épület felújítandó.

A legolcsóbb Gyömöre – 7,6 millió

gyomore

Fotó: Gyömöre – ingatlan.com

A legolcsóbb, „kastélynak” nevezett épületet Gyömörén kínálják eladásra. Mindössze 7,6 millió forintot kérnek érte. Az épület 430 négyzetméteres alapterületű és több mint 18 ezer négyzetméteres telek tartozik hozzá.

A felújított kastélyokat tökéletesen lehetne hasznosítani, ha olyan helyen lennének, amely vonzza a turistákat. Zömében azonban nincs így. A kastélyok többnyire akkor épültek, amikor egy település élt és virágzott, de az egykori felkapott falvak vagy városok közül sok mára elnéptelenedett már.

Turisztikai célpontok lehetnek

Van azonban remény arra, hogy a kastélyok, régi fényükben pompázzanak, de ehhez sok pénzre és kreatív ötletekre van szükség.

„Jó befektetés lehet egy kastély megvásárlása, ha van olyan vállalkozó, aki az ingatlan felújítása mellett turisztikai látványosság létrehozásában is gondolkodik. Ha látványosság van, akkor oda szívesen mennek a turisták, és abban az esetben szállás vagy vendéglátóhely céllal tökéletesen hasznosíthatók a patinás épületek” – mondta Balogh László.

Az, hogy egy kastélyt nehezebb hasznosítani, mint egy átlagos házat az értékesítési adatok is jól mutatják. Egy kastély értékesítése 10-12 hónapot vesz igénybe, míg egy budapesti családi házat 5 hónap alatt el lehet adni.