Szakértő szerint a keresztényeknek üzentek az egyiptomi robbantással

Több mint tízen meghaltak és több mint negyvenen megsebesültek, amikor robbanás történt egy egyiptomi keresztény templomban. Egy rendőrség közelében is robbantottak, az M1 által megszólaltatott szakértő szerint az Iszlám Állam lehet az elkövető.

A célpont és az, hogy a robbanás virágvasárnap történt, világossá teszi az indítékot – mondta el az M1-en Horváth József biztonságpolitikai szakértő. Mint elmondta, egy rendőrség közelében is történt egy robbantás, ez arra utal, hogy az Iszlám Állam lehet az elkövető.

A robbantás üzenete – véli a szakértő – az lehet, hogy a radikálisok képesek a keresztények legnagyobb ünnepét befolyásolni, illetve hogy a keresztény népcsoport abban a térségben nem szívesen látott. A cél az is, hogy felhívják a figyelmet arra: az Iszlám Állam Egyiptom szívében is képes robbantani.

A Kairótól északra fekvő Tanta város Szent György templomában a virágvasárnapi mise idején elkövetett merénylet a legutóbbi az egyiptomi keresztény közösség elleni támadások sorában. Mindössze néhány héttel Ferenc pápa tervezett egyiptomi látogatása előtt történt.

Decemberben Kairó legnagyobb kopt templomában robbantottak. Ott 25-en vesztették életüket, ötvenen megsebesültek. Nők és gyerekek is voltak az áldozatok között. A tavalyi eset a legvéresebb támadás volt az egyiptomi keresztény közösség ellen.

Az incidensekről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Bővebben hamarosan!