Kormány: megfelel a nemzeti konzultáció honlapja a törvényi előírásoknak

A nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap az MTI-vel. Több ellenzéki párt ugyanakkor vizsgálatot követelt, hogy kiderüljön, történt-e jogosulatlan adatkezelés.

A 444.hu írt arról, hogy a nemzeti konzultáció honlapján az orosz Yandex nevű technológiai cég kódja fut. “Egy mérőkód, ami az oldalak gazdájának segít statisztikákat készíteni a látogatókról, és a segítségével azt is ellenőrizni lehet, hogy az oldal jól van-e összerakva, könnyen tudják-e használni a látogatók. Ezzel önmagában nincs is semmi probléma, szinte minden weboldalon futnak ilyen kódok, a legelterjedtebb az amerikai Google megoldása”. A portál szerint ugyanakkor problémás, hogy “2011-ben kiderült: a Yandex adatokat oszt meg az orosz titkosszolgálattal”. A portál szerint a kormányzati portál a felhasználók nevét, e-mailcímét és életkorát is megosztja a szolgáltatóval.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a honlapon a személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva. A honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják. Hasonló megoldásokat a konzultációt folyamatosan támadó 444.hu is használ – írták. “Tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki” – jelezték.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy számos politikai szereplő folyamatosan támadja a konzultációt azért, hogy ellehetetlenítse azt. Nem is számítottunk másra, hiszen a konzultáció olyan témákról szól, amelyekben a kormány vitában áll nem csak Brüsszellel, hanem a magyar ellenzéki szereplőkkel is. Ugyanakkor biztosak vagyunk abban, hogy minden egyes újabb politikai célú támadás csak egy újabb ok arra, hogy minél több magyar ember vegyen részt a konzultációban” – írták a kormányzati közleményben.

Molnár Zsolt (MSZP), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben jelezte: tájékoztatást vár a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól arról, hogy valóban oroszországi szerverekre továbbítják-e a nemzeti konzultációt kitöltők személyes adatait.

“Ugyanis ha valóban történik ilyen adatszolgáltatás, az nemcsak a politikai véleményt megfogalmazó magyar állampolgárok személyes adatokhoz való jogát, hanem Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit is sértheti” – vélekedett.

Az MSZP egyben felkérte Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét, indítson hatósági eljárást az ügyben, a vizsgálat idejére állítsa le a nemzeti konzultációt.

Szintén a NAIH elnökéhez fordult az ügyben Szigetvári Viktor, az Együtt országos politikai tanácsának elnöke. Közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda olyan webes szolgáltatóhoz fordult, amelynek “tisztázatlanok a kapcsolatai az orosz titkosszolgálatokkal”.

A Magyar Liberális Párt közleményében azt követelte, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter mondjon le “a magyar választók adatainak idegen állam részére való kiszolgáltatása miatt” és induljon vizsgálat az ügyben.

Az LMP is kijelentette, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordul, amiért egy sajtóinformáció szerint orosz kód futott a nemzeti konzultáció internetes oldalán – jelentette be az ellenzéki párt országos elnökségének tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Ungár Péter azt mondta, hogy orosz tulajdonú és Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló keresőanalitikai eszközt működtettek a honlapon. A Kormányzati Tájékoztatási Központ által délelőtt kiadott közleményben botrányos módon csak “ellőtték a paneljüket”, azonban nem adtak választ arra, hogy hány magyar ember adatai kerülhettek Moszkvába, és miért – hangoztatta. Hozzátette: ezért fordulnak a NAIH-hoz, Szél Bernadett pedig felveteti a témát a nemzetbiztonsági bizottság napirendjére.