Szakértő: a fenyegetettséget akarja fokozni az Iszlám Állam

A hivatalos információk szerint 4 halálos áldozata van a stockholmi gázolásos merényletnek, egy ember a kórházban vesztette életét. Legalább 15 embert ápolnak még, közülük kilencnek kritikus az állapota. Két gyermek is van közöttük, egyikük súlyos állapotban. Közben Stockholm északi részén elfogtak egy férfit, aki magára is vállalta a merényletet.

Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában azt mondta: az Iszlám Állam kihasználva a globális lehetőséget, kiképzési kézikönyvet is készített arról, hogy minimális előkészülettel hogyan lehet nagy hatású merényleteket elkövetni. Mint mondta, ennek fényében még az is kijelenthető, hogy meglepően kevés az ilyen típusú merényletek száma.

A stockholmi esetben még csak arra sem volt szükség, hogy megöljék a sofőrt, hanem míg most rakodott a járművezető, ellopta a teherautót a merénylő – fűzte hozzá.

Kaiser Ferenc arról is beszélt, hogy tudatosan felépített stratégiát láthatunk: ahogyan az IÁ szorul vissza Irakban, Szíriában – bár még nem vállalta még magára a merényletet, de a módszer tipikus -, annál kétségbeesettebben igyekszik minden fórumon rávenni támogatóit, kövessenek el bárhol merényletet, hogy ezzel is fokozzák a fenyegetettséget, és eltereljék a figyelmet a szíriai és iraki eseményektől, valamint elrettentsenek egyes országokat a beavatkozástól.

Arra a kérdésre, hogy a terroristák vajon készülnek-e a húsvéti ünnepi időszakra, a szakértő azt mondta: a keresztény ünnepek kiemelt célpontnak számítanak, így nagy valószínűséggel meg fognak kísérelni támadást.

Kiemelte: Aszad kapcsán komoly nézeteltérés van a felek között, hiszen az oroszok abban bíztak, ez majd változik. Szíriában nem volt egy oldalon Amerika és Oroszország – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a vegyifegyver támadásra – amely egyes hangok szerint egyértelműen Aszadhoz köthető – reagálni kellett Trumpnak.

Nagyon óvatos volt az amerikai csapás, összesen 4-10 fő közé teszik a halottak számát, ez tehát inkább szimbolikus cselekedet volt – fejtette ki Kaiser Ferenc.