Stockholmi merénylet: sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna

Mégis a stockholmi terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítják azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője - közölte szombaton reggel a svéd rendőrség. A legfrissebb hírek szerint egy táskában robbanószereket is találtak a teherautóban.

Jelenleg ennyi tudható az esetről – röviden:

– Járókelők közé hajtott egy teherautó pénteken délután Stockholm belvárosában, egy sétálóutcában

– Legkevesebb négy halottról és 15 sérültről tudni

– Szemtanúk szerint lövések is dördültek, ezt eddig hivatalosan nem erősítették meg

– Hajtóvadászat indult a támadó ellen, egy térfigyelő kamera felvétele alapján

– A rendőrség és a svéd miniszterelnök szerint is valószínűsíthető, hogy terrortámadás történt

– Magyar áldozatról nem tudni

– Lapértesülések szerint rendőrkézre került egy férfi, aki beismerte a gázolást – ezt a rendőrség később cáfolta, majd reggel megerősítette, hogy ő lehetett az elkövető

– Újabb lapértesülés: robbanószert találtak a teherautóban

Stockholm, 2017. április 7. Mentő- és tűzoltóautók Stockholmban 2017. április 7-én, miután egy teherautó gyalogosok közé hajtott egy stockholmi sétálóutcában, majd belerohant egy áruházba. A sofőr legalább három embert halálra gázolt. (MTI/EPA/Fredrik Sandberg)

Stockholm, 2017. április 7.
Mentő- és tűzoltóautók Stockholmban 2017. április 7-én, miután egy teherautó gyalogosok közé hajtott egy stockholmi sétálóutcában, majd belerohant egy áruházba. A sofőr legalább három embert halálra gázolt. (MTI/EPA/Fredrik Sandberg)

Megvan a gázoló

A stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítják azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője – közölte szombaton kora délelőtt a svéd rendőrség. ”A kérdéses személyt tettesként letartóztatásba helyezték (…) mint a teherautó sofőrjét” – mondta el Lars Bystrom rendőrségi szóvivő.

“Lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk” – tette hozzá a szóvivő.

Az ügyész ma délig kérheti a bíróságtól az előzetes letartóztatását.

A svéd rendőrség péntek este erősítette meg, hogy a korábban a Stockholm északi Märsta nevű elővárosában letartóztatott férfinak megállapították a kilétét, és hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira. Később azt közölték, hogy nem ő vezette a teherautót.


Stockholm a halálos incidens után – képgaléria

Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint a gyanúsított egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el. A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van.

Az Aftonbladet emellett tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak.

A lap a férfi egyik ismerősére hivatkozva közölte azt is, hogy a gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

Stockholmban péntek délután egy teherautó sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott, és legalább négy embert halálra gázolt, sokakat megsebesített. Stefan Löfven miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy “minden jel szerint” terrortámadást követtek el.

Feltűnően viselkedett

A rendőrség szóvivője elmondta: a letartóztatott férfira azért figyeltek fel, mert a délután folyamán feltűnően viselkedett egy üzletben. A hatóság szerint azonos azzal, aki a támadás helyszíne közelében egy biztonsági kamerával készült felvételen látható.

“Egy sor személyt ellenőriztünk, akik felkeltették érdeklődésünket, és letartóztattunk egy embert, aki különösen érdekel minket” – tette hozzá a szóvivő.

Korábbi értesülések szerint úgy lehetett tudni: lehetséges, hogy az elkövető volt a felvételen, de a rendőrség akkor csak annyit közölt: a teherautó vezetőjét még keresik.

EPA/MAJA SUSLIN SWEDEN OUT

A stockholmi hatóságok ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy egy elgázolt ember a kórházban belehalt sérüléseibe, és még 15-öt ápotnak, közülük 9-nek súlyos az állapota. A rendőrség négy halálos áldozatról adott ki tájékoztatást. Kilétüket nem közölték.

A stockholmi Karolinska kórház később azt közölte, hogy a sebesültek közül hatot a szükséges orvosi ellátásuk után már hazaengedtek, nyolc felnőtt és egy gyermek ugyanakkor további kezelésre szorul.

Szombaton Svédország középületein félárbócra eresztik a zászlókat.

Robbanóanyagokat találtak a teherautóban

A svéd közmédia rendőrségi információkra hivatkozva azt közölte szombaton délelőtt, hogy egy táskányi robbanószert találtak abban a teherautóban, amellyel a merénylő a tömegbe hajtott. Úgy tudni, hogy a robbanószer valamilyen műszaki hiba folytán nem robbant fel. Ha ez nem így történik, akkor sokkal nagyobb kár esett volna emberéletekben.

Szigorítják a határellenőrzést

Stefan Löfven svéd miniszterelnök kormánya a pénteki gázolásos merényletet követően bejelentette a határellenőrzések szigorítását. A döntés értelmében 10 napig minden, Svédországból kiutazó személyt ellenőriznek.

Anders Ygeman svéd belügyminiszter az SVT állami rádiónak elmondta, hogy szükség esetén további 20 nappal meghosszabbíthatják a skandináv állam határain a teljes határellenőrzést. “Erre azért van szükség, hogy az elkövetőt vagy esetleges segítőit megakadályozzuk az ország elhagyásában, és abban, hogy kivonják magukat a letartóztatás alól” – tette hozzá.

Svédország egyesült részvétében és haragjában

Löfven a merénylet helyszínén virágot helyezett el és mécsest gyújtott.

Sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kijelentette: Svédország egyesült részvétében és haragjában, továbbá megfogadta, hogy nem engedik, hogy a gyűlölet lerombolja a skandináv ország értékeit.

Pánikszerűen menekültek az emberek a kamion elől

Nyilvánosságra került egy biztonsági kamerafelvétel, amelyen az látszik, hogy a járókelők egymás után benekülnek be egy üzlet ajtaján, majd pillanatokkal később elszáguld az ajtó előtt a kamion.

A tegnapi esettel kapcsolatos információk ebben a cikkünkben érhetők el.