Nógrádi: Nem fognak hazatérni a szír menekültek

Amerika rakétatámadást intézett péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják. Szakértők szerint a légicsapás után újabb menekültek kelhetnek útra.

Szalai Máté, a Külgazdasági és Külügyi Intézet elemzője szerint a légicsapást egyelőre csak figyelmeztetésnek kell tekinteni. Ettől függetlenül a szíriai háború zajlik, és nem jelenthető ki, hogy új fejezet kezdődött volna benne, az tavaly Aleppó elbukásával indult – mondta az M1 Ma délelőtt című műsorában.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő ezzel szemben korábban úgy vélte, a háború és a válság új szakaszba lépett. Szerinte a beavatkozás biztosan módosítja az eddigi világpolitikai erőviszonyokat, ezért most már az a kérdés, hogy mi lesz a következő lépés Szíriában, vagy éppen Észak-Korea irányában.

Le kell ülnie Moszkvának és Washingtonnak

A szakérő szerint az amerikai légicsapás még nem jelenti Aszad szíriai elnök bukását, de hogy a következő hetekben mi fog történni, az attól függ, Aszad mire jut Moszkvával és Teheránnal. A szíriai konfliktusnak nincs más megoldása, mint hogy Oroszország és Amerika leül egymással, és dönt Szíria jövőjéről – tette egyértelművé.

Újabb menekültek kelhetnek útra

A légitámadás után nagy kérdés, hogy a szíriai menekültek otthon maradnak-e, vagy elmenekülnek. Szalai Máté ezzel kapcsolatban kifejtette: a korábbi vegyifegyver-támadás és a mostani légicsapás is alkalmas arra, hogy teljesen demoralizálja a lakosságot.

Korábban Aleppó esetében is látható volt ez a hatás. Azok, akik még most is otthon vannak, érezhetik úgy, hogy most már el kell hagyniuk azt a területet, vagy hogy nincs már semmi remény – magyarázta.

Nem lesz gyors megoldás

Nógrádi György úgy vélte, a már elmenekült szírek a polgárháború után sem térnek majd haza. Egy részük ugyanis már próbált integrálódni nyugaton és egy háború sújtotta országba nem akar visszatérni. A szír migránsokkal rengeteg problémája lesz még Európának az eljövendő években – jövendölte.

A támadásról szóló összefoglalónkat ide kattintva olvashatja.