Mikola: Soha nem látott válsághelyzet van Szíriában

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára szerint egyre súlyosabb a humanitárius helyzet Szíriában és térségében, ezért a nemzetközi közösségnek segítenie kell.

Mikola István – aki a héten Brüsszelben részt vett a Szíria-konferencián – az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában azt mondta: az elhúzódó, több éve tartó háború miatt soha nem látott válsághelyzet van Szíriában.

Irakban is háború van, több millió ember rekedt egy szörnyű válsághelyzetben. Az államtitkár szerint a térség problémáira nincs fegyveres megoldás, de önmagában a pénz sem elegendő. A nagypolitikának kell nemzetközi összefogásban hosszú távú programot kidolgoznia – szögezte le.

Az államtitkár felidézte, hogy Magyarország is több éve igyekszik segítséget nyújtani. A mostani felajánlás három részből tevődik össze. Van egy ötmillió eurós felajánlás, amely kórházi felszerelésekből áll. Mikola István elmondta, hogy már kint vannak a szakemberek, akik vizsgálják, pontosan mire van szükség.

Ezen felül Magyarország csaknem 15 millió eurót ajánlott a döntően törökországi menekülttáborokban lévő emberek segítésére. A harmadik része a csomagnak hosszú távú befektetésnek tekinthető: a magyar kormány 250 ösztöndíjas helyet ajánlott fel magyar egyetemeken.