London Amerika mellett áll

London teljes támogatásáról biztosította az amerikai kormányt a szíriai légitámaszpont ellen végrehajtott pénteki amerikai légitámadás után. A brit védelmi miniszter ugyanakkor közölte: Nagy-Britannia "nem kapott felkérést" arra, hogy csatlakozzon a katonai fellépéshez.

A Downing Street szóvivője péntek reggeli nyilatkozatában közölte: a brit kormány maradéktalanul támogatja az amerikai akciót, amely London meggyőződése szerint megfelelő válaszlépés volt a szíriai rezsim által elkövetett barbár vegyifegyver-támadásra. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint az amerikai akció célja az, hogy a szíriai kormányt elrettentse az újabb hasonló támadásoktól.

A Downing Street illetékese kijelentette, hogy a vegyifegyver-támadás kiindulópontja az amerikaiak által célba vett szíriai támaszpont volt.

Az amerikai haditengerészet információs hivatala által 2017. április 7-én közreadott képen a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó, Porter irányított rakéta-romboló fedélzetéről induló manőverező robotrepülőgépek légicsapást mérnek a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul az április 4-i feltételezett vegyifegyver-támadásért. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet)

Elrettentés a cél 

Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter péntek reggel a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a brit kormány az amerikai akció előkészítése során, az utóbbi néhány napban “szoros kapcsolatban állt” Washingtonnal.

Fallon szerint az Egyesült Államok arra a következtetésre jutott, hogy elfogytak a vegyifegyver-támadás következményeinek kezelésére használható békés, diplomáciai eszközök, és a szíriai rezsim további hasonló támadásainak elrettentésére döntöttek a szíriai légitámaszpont elleni “megfelelő mértékű, korlátozott akcióról”.

Egyeztettek előtte 

Arra a kérdésre, hogy London tudott-e a készülő amerikai légitámadásról, Michael Fallon elmondta: James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön kora este “konzultált” vele arról, hogy a brit kormány miként ítéli meg Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének felelősségét a vegyifegyver-támadásban, és áttekintették a lehetséges orosz reakciókat.

James Mattis ezután megvizsgálta, hogy “milyen opciókat terjesszen” Donald Trump amerikai elnök elé, majd nem sokkal később ismertette a brit kormánnyal Trump döntését a légitámadás elrendeléséről – mondta a brit védelmi miniszter.

Amerikai akció volt 

Arra a kérdésre, hogy ha lesz újabb amerikai katonai akció Szíriában, abban a brit fegyveres erők részt vennének-e, Fallon kijelentette: Londonhoz “nem érkezett ilyen kérés”, és az amerikai akció nem része az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen alakult koalíció műveleteinek. Fallon szerint az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy ez önálló amerikai katonai fellépés volt.

Arra a kérdésre, hogy a brit kormánynak vannak-e egyértelmű bizonyítékai a szíriai rezsim felelősségére a vegyifegyver-támadásban, a brit védelmi miniszter azt mondta: London megítélése szerint a rendelkezésre álló hírszerzési adatok alapján “nagyon valószínű”, hogy a támadást az Aszad-kormány követte el.

Megismételte: “a nagyon korlátozott, megfelelő mértékű” amerikai katonai fellépés célja az, hogy Aszadot elrettentse az újabb hasonló támadásoktól.

A támadásról szóló összefoglalónkat ide kattintva olvashatja.