Lecsapott Amerika Szíriában

Masszív rakétatámadást intézett péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen az Egyesült Államok. Az orosz elnök szerint a Szíria elleni légitámadás agresszió.

Cikkünk folyamatosan frissül. 

20:00 -  Volt előzetes hír

A szíriai hadsereget több órával a Sarját légitámaszpont elleni amerikai csapások előtt figyelmeztették egy amerikai katonai büntetőakció veszélyére – közölte egy szíriai katonai vezető.

18:54 – Rendkívüli ülés New Yorkban

Ha Moszkva megszavazta volna a korábbi hét ENSZ-határozatot, akkor Bassár el-Aszad szíriai elnöknek már korábban nemzetközi szankciókkal kellett volna szembenéznie – hangoztatta Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet pénteken, a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén, amelyet az éjszakai amerikai légitámadás miatt hívtak össze New Yorkban, az ENSZ székházában.

17:39 - Rendkívüli ülés Genfben

Moszkva kérésére rendkívüli ülést tart pénteken Genfben a tűzszünetről a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) – jelentette be Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja.

17:12 - Spanyol álláspont

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteken kiadott közleménye szerint “kimért és arányos” volt az Egyesült Államok légitámadása, melyet a szíriai légierő korábbi vegyifegyver-támadásáért, megtorlásul hajtottak végre.

15:30 - Német álláspont

Elfogadható lépés volt amerikai részről a Szíriában pénteken végrehajtott légitámadás, de továbbra is a közel-keleti arab országban dúló polgárháború békés rendezésére kell törekedni – jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

15:23 - Háborús veszéllyel fenyegető és történelmi jelentőségű fejlemény a Szíriában pénteken végrehajtott amerikai légitámadás Elmar Brok német európai parlamenti (EP-) képviselő szerint.

15:07 -Erőteljes jelzés

Erőteljes jelzésnek nevezte az Aszad-rezsim részére a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat pénteken Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese kijevi látogatása alatt, egy biztonsági fórumon.

14:58 - Olasz álláspont 

A szíriai konfliktust tárgyalások útján kell megoldani a kormány és az ellenzék, Oroszország és az ENSZ bevonásával – jelentette ki Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök pénteken.

14:18 – Még több halott

Kilenc polgári lakos, köztük négy gyerek is meghalt a Homsz tartománybeli szíriai légi támaszpontra mért amerikai légicsapásban – jelentette  a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.

13:24 – Mégsem voltak annyira pontosak? 

Csak 23 talált célba az amerikai hadihajókról a szíriai Idlíb tartománybeli katonai reptérre kilőtt 59 Tomahawk típusú manőverező repülőgép közül – jelentette ki az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov vezérőrnagy szerint nem ismert, hogy a többi “szárnyas rakéta” hová csapódott be. A tábornok az orosz adatmegfigyelő rendszer adataira hivatkozott.

12:59 – A NATO szerint Szíriát terheli a felelősség

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon véleményének adott hangot, hogy a történtekért a szíriai rezsimet terheli a teljes felelősség. “A vegyi fegyverek bárminemű használata elfogadhatatlan, nem maradhat következmények nélkül, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni” – közölte.

Hozzátette, az észak-atlanti szövetség szerint a vegyi fegyverek használata fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra.

12:55 – Jean-Claude Juncker tájékoztatott

Az Európai Bizottság elnökének közleménye szerint Washington arról tájékoztatta az EU-t, hogy a “korlátozott” légicsapások célja az volt, hogy elrettentsen az újabb gáztámadásoktól.

A brüsszeli testület vezetője határozottan elítélte a vegyi fegyverek használatát, és leszögezte, hogy erre választ kell adni, ezért “megérti” az elrettentő lépéseket. “Világos a különbség a katonai célpontokra irányuló légicsapások között és a civilek elleni vegyifegyver-támadások között” – fogalmazott.

“Meg kell kettőzni az erőfeszítéseket a szíriai erőszakspirál felszámolása és a tartós béke megteremtése érdekében” – hangsúlyozta.

12:48 – Nógrádi: Nem fognak hazatérni a szír menekültek 

Szakértők szerint a légicsapás után újabb menekültek kelhetnek útra. 

12:00 - Az Európai Tanács elnöke üdvözölte az amerikai légicsapásokat 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üdvözölte pénteken a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat, mondván, hogy azok “kellő határozottságot” mutattak a “barbár vegyifegyver-támadásokra” válaszul, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják.

11:52 - KKM: nem tűr halasztást a konfliktus tárgyalásos rendezése 

A magyar kormány elítél minden vegyifegyver-támadást, a történtek is megerősítik, hogy a szíriai konfliktus tárgyalásos rendezése nem tűr halasztást – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI érdeklődésére.

A tárcánál a keddi feltételezett vegyifegyver-támadással kapcsolatban kiemelték: “mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyen szörnyűségek ne történhessenek”. Hangsúlyozták: emellett az Iszlám Állam elleni harcot is folytatni kell, a terrorszervezetet le kell győzni. Amíg ez nem történik meg, addig a térségben nem lesz béke, és az illegális bevándorlás is folytatódni fog – magyarázták.

A hosszú távú béke megteremtésének alapvető feltétele az amerikai és az orosz fél együttműködése – áll a KKM közleményében.

11:48 - Szijjártó: amerikai-orosz megállapodásra lenne szükség, de ettől messze vagyunk 

Amerikai-orosz megegyezés nélkül nem lehet feloldani a szíriai konfliktust, ám ettől most vagyunk a legmesszebb – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken újságíróknak, miután az Egyesült Államok hajnalban szíriai célpontot támadott rakétákkal.

A tárcavezető Gyöngyöshalászon nyilatkozott, ahol részt vett az Apollo Tyres gumiabroncsgyárának avatásán. ”Magyarországnak, Európának, de azt gondolom, az egész világnak is az az érdeke, hogy mielőbb jöjjön létre egy amerikai-orosz megállapodás a szíriai rendezésről. Ugyanakkor nem túlságosan pesszimista az a kijelentés, hogy ettől most vagyunk a legmesszebb” az elmúlt éveket figyelembe véve – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek bármilyen típusú bevetését.

11:39Amerikai védelmi illetékes: egyedi akció volt az amerikai támadás 

Egyedi akció volt a Homsz tartománybeli szíriai légitámaszpont ellen végrehajtott amerikai légicsapás, nincsenek tervek további támadásokra – közölte egy amerikai védelmi illetékes pénteken.

11:05 – Erdogan elégedett

A szíriai légi bázisra mért amerikai csapás pozitív válasz Bassár el-Aszad háborús bűntetteire – közölte Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő. A török külügyminisztérium internetes oldalán szintén “nagyon pozitívnak” minősítette az amerikai hadműveletet. A tárca kiemelte: Törökország teljes támogatást nyújt az Egyesült Államoknak a felelősségre vonáshoz vezető úton.

Az amerikai és az orosz elnök. EPA/JIM LO SCALZO

10:58 – Lavrov bizakodó 

Provokációnak minősítette a légicsapást Taskentben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, egyben kifejezve reményét, hogy az nem okoz helyrehozhatatlan kárt Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában.

10:31 - Merkel és Hollande szerint Aszad felelős

A német kancellár és a francia államfő szerint kizárólag a szíriai elnököt terheli a felelősség az országában végrehajtott légitámadásért. A vegyi fegyverek alkalmazása és a szíriai lakosság ellen elkövetett bűnök szankciókat követelnek Bassár el-Aszaddal szemben, ahogyan Franciaország és Németország már a 2013 nyarán a Damaszkusz közelében fekvő Gútában végrehajtott vegyiegyver-támadás után is követelte – emelte ki Angela Merkel és Francois Hollande.

10:24 – Durva agresszióról beszélnek a szírek 

Durva agresszió érte a szíriai hadsereg egyik légitámaszpontját – reagált pénteki közleményében a szíriai katonaság a hajnali amerikai légicsapásokra utalva. A dokumentum szerint a támadással az Egyesült Államok partnerévé vált az Iszlám Állam, az an-Nuszra Front és más terrorszervezeteknek.

10:11 – Többen halhattak meg

A CNN szíriai katonai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy hat halálos áldozata van a légitámadásnak.

10:02 – Megérkezett az orosz válasz 

Moszkva felfüggesztette a szíriai katonai légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát – közölte Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

9: 55 – Nagyrészt támogatják Washingtont 

Ausztrália, Franciaország, Lengyelország, Törökország és Szaúd-Arábia támogatásáról biztosította és helyeselte, míg Teherán határozottan elítélte a Szíria elleni pénteki amerikai légicsapásokat.

9:51 – London Amerika mellett 

London teljes támogatásáról biztosította az amerikai kormányt. A brit védelmi miniszter ugyanakkor közölte: Nagy-Britannia “nem kapott felkérést” arra, hogy csatlakozzon a katonai fellépéshez.

9:37 – Konfliktus a nagyok között

Az Egyesült Államok azért csapott le Szíriában, mert feltételezése szerint Aszad rezsimje vetett be kedden vegyi fegyvert. Az orosz álláspont szerint viszont Szíriának nincs vegyifegyver-készlete, így nincs is, amit meg kellett volna már semmisítenie – emlékeztetett az M1 moszkvai tudósítója.

9:34 – Soha nem látott válsághelyzet

Egyre súlyosabb a humanitárius helyzet Szíriában és térségében, ezért a nemzetközi közösségnek segítenie kell – mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

9:25Izrael üdvözölte a légicsapást 

A miniszterelnöki hivatal, az államfő, miniszterek és ellenzéki politikusok egyaránt üdvözölték az Egyesült Államok péntek hajnali rakétatámadását a szíriai Homsz egyik légi támaszpontja ellen – jelentette péntek reggel a helyi közszolgálati rádió.

9:00 –  Nincs orosz sérült 

Nincs orosz sérültje a szíriai légibázis elleni amerikai támadásnak – jelentette ki Dmitrij Szablin, az orosz parlamenti felsőház védelmi bizottságának tagja.

8:35 – “Az amerikai légicsapás agresszió”

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Szíria elleni amerikai légitámadás agresszió, kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak és a terrorizmus elleni közös harcnak egyaránt – közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

8:29 – Kettős mércét emlegetnek az oroszok 

A Szíria elleni amerikai légicsapással a Washington beleesett “a politikai kettős mérce bűnébe” – jelentette ki az orosz alsóház védelmi bizottságának helyettes vezetője. Jurij Svitkin szerint az Egyesült Államok az Iszlám Állam fegyveres csoportot használja fel eszközként saját geopolitikai céljainak elérésére.

8:15 – Még időben léphettek 

A szíriai hadsereg még a homszi légi támaszpont elleni amerikai rakétatámadás előtt biztonságba helyezte az ott állomásozó harci gépeinek többségét – jelentette pénteken az al-Madzsadin libanoni televízió.  A híradás szerint a tévé saját forrásaiból szerzett erről tudomást.

7:48- Még nem reagáltak az oroszok

A moszkvai vezetés hivatalosan egyelőre nem reagált az amerikai légicsapásra, amely – hangsúlyozzák orosz hírügynökségek – az első volt az öt éve kezdődött szíriai konfliktus óta.

7:37 Pontosak voltak 

Az amerikai rakétacsapások szinte teljesen romba döntötték Szíriában a hadsereg Homsz tartományban lévő légibázisát a Fox News közlése szerint.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) értesülése szerint a repülőteret szinte teljesen lerombolták, a felszállópálya, az üzemanyagraktár és egy légvédelmi létesítmény is megsemmisült.

7:31 – Minden megváltozhat

Az amerikai légitámadással a szíriai válság új szakaszába lépett – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1-en. Szerinte a beavatkozás módosította az erőviszonyokat. Azt is mondta: nem lehet tudni, hogy a konfliktus miatt hányan indultak el külföldre.

7:27 – Tárgyalnának az oroszok 

Az oroszok az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezték a légicsapások után.

7:22 – Halottak is vannak

Talal Barrazi homszi kormányzó szerint öten haltak meg, valamint heten megsebesültek az amerikai támadásban, és civil áldozatok is vannak egy közeli településen. Az OSDH viszont úgy tudja, négy ember, köztük a légierő egy dandártábornoka halt meg.

Véget vetnének a vérontásnak 

Donald Trump amerikai elnök a floridai rezidenciáján rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Megismételte, hogy mélyen megrendítette őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás, és leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak.

Trump elnök diktátornak nevezte Aszadot, és hangsúlyozta álláspontját, miszerint a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást, melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat.

Trump hozzátette: “Nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, s ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is”.

Az amerikai elnök a rövid beszédben felszólította a civilizált nemzeteket, hogy vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában. Egyúttal hangsúlyozta: az Egyesült Államok “létfontosságú nemzetbiztonsági érdeke”, hogy megelőzze és elrettentse a halálos vegyi fegyverek elterjedését és használatát.

Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen. EPA/Seaman Ford Williams

Előre szóltak 

Az amerikai légicsapásokról először – még Trump elnök beszéde előtt – az NBC televízió adott hírt. Az első információk szerint a Tomahawk manőverező robotrepülőgépek az amerikai haditengerészetnek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó rombolóhajóiról indultak, és a szíriai Homsz közelében lévő légibázisra mértek csapást.

Szavazás nélkül ért véget helyi idő szerint csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának az április 4-i szíriai feltételezett vegyifegyver-támadással összefüggésben összehívott második rendkívüli ülése a héten.

A CNN hírtelevízió szerint az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. A CNN arról is tudósított, hogy Washington több országot előre értesített a várható légicsapásokról, a Pentagon – az amerikai védelmi minisztérium – pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok informálta az orosz haderőt is. A légicsapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légibázison, ahol orosz haderő állomásozik.

Donald Trump beszéde után nyilatkozott Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó is.

Szaringázzal gyilkoltak 

Tillerson, aki szintén Floridában tartózkodik és részt vesz a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatandó tárgyalásokon, közölte: az Egyesült Államok csaknem teljes bizonyossággal tudja, hogy az idlíbi vegyifegyver-támadáskor szaringázt vetettek be.

A megtorló légicsapásokat a miniszter “arányosaknak” minősítette. Majd ismét felvetette Oroszország felelősségét, azt állítva, hogy Moszkva nem ellenőrizte a 2013-ban Szíriával a vegyifegyver-készletének megsemmisítéséről kötött megállapodás végrehajtását. Tillerson szerint Moszkva “vagy cinkos, vagy alkalmatlan egy egyezmény végrehajtására”. Hozzátette: Moszkvát ugyan előzetesen tájékoztatták a mostani légicsapásokról, de nem kérték a beleegyezését.

Három opció volt 

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: a légicsapások elrendelése is bizonyítja, hogy Trump elnök felkészült a döntő cselekvésre, ha választ kell adni gyűlöletes akciókra.

Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó arról tájékoztatott, hogy az idlíbi gáztámadásra adandó válaszcsapáshoz három opciót vázoltak fel az elnöknek, aki különösen két változatot tartott megfelelőnek, s a döntést végül csütörtökön hozta meg.

A Pentagon szóvivője bejelentette: az amerikai haderő 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított, és az első jelzések szerint repülőgépek, hangárok, üzemanyag-, és logisztikai raktárak, továbbá légvédelmi rendszerek és radarok megsemmisítésével sikerült csökkenteni a damaszkuszi kormány képességét újabb vegyifegyver-támadások indítására.

Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen. EPA/Seaman Ford Williams

“Agresszió történt” 

A szíriai állami televízió agressziónak nevezte a péntek hajnalban véghez vitt amerikai rakétacsapást. A televízió szalagcíme szerint az Egyesült Államok “számos rakétával” hajtott végre támadást “szíriai katonai célpontok” ellen. A szíriai hadseregre hivatkozva arról számolt be, hogy “vannak veszteségek”. Egy katonai tisztségviselő szerint főleg anyagi károk keletkeztek, ugyanakkor az illetékes nem bocsátkozott részletekbe.

Homsz tartomány kormányzója a televíziónak telefonon nyilatkozva elmondta: a legtöbb csapás a közép-szíriai tartományt érte. Szerinte az amerikai támadás a “fegyveres terrorista csoportok” és az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet céljait támogatja. Hozzáfűzte: “a szíriai vezetés és politika nem fog ettől megváltozni, nem ez volt az első csapás, és úgy vélem nem is ez lesz az utolsó”.

A szíriai ellenzék üdvözölte az akciót

A szíriai ellenzék üdvözölte és rendkívül fontos válaszlépésnek nevezte a szíriai kormányerők homszi légibázisa ellen péntek hajnalban végrehajtott amerikai katonai akciót.

Ez lehet a kezdete annak, hogy tudassák a damaszkuszi rezsimmel: nem úszhatja meg büntetlenül – üzente az Isztambulban működő Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ernyőszervezet szóvivője.