A külföldi vezetők többsége helyesli az amerikai légicsapást

Ausztrália, Franciaország, Lengyelország, Törökország, Szaúd-Arábia és Japán támogatásáról biztosította és helyeselte, míg Teherán határozottan elítélte a Szíria elleni pénteki amerikai légicsapásokat, miközben Kína és Indonézia aggodalmának adott hangot.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő szerint kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnököt terheli a felelősség az országában egy légi támaszpont ellen végrehajtott pénteki amerikai légitámadásért.

A német kancellár és a francia elnök közös közleménye szerint “egyedül Aszad elnök felelős” azért, hogy a Szíria északnyugati részén fekvő Hán Sejkúnban kedden vegyi fegyverrel elkövetett “mészárlás” után egy amerikai légicsapás lerombolt egy szíriai katonai célpontot.

A vegyi fegyverek alkalmazása és a szíriai lakosság ellen elkövetett bűnök szankciókat követelnek Bassár el-Aszaddal szemben, ahogyan Franciaország és Németország már a 2013 nyarán a Damaszkusz közelében fekvő Gútában végrehajtott vegyiegyver-támadás után is követelte – emelte ki Angela Merkel és Francois Hollande.

Az amerikai haditengerészet információs hivatala által 2017. április 7-én közreadott képen a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó, Porter irányított rakéta-romboló fedélzetéről induló Tomahawk manőverező robotrepülőgépek légicsapást mérnek a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul az április 4-i feltételezett vegyifegyver-támadásért. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet)

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerint Oroszországnak és Iránnak meg kell értenie, hogy értelmetlen támogatni Bassár el-Asszad szíriai elnököt. Az amerikai hadsereg szerepvállalásának növelése Szíriában “figyelmeztetés a bűnös rezsimnek”.

“A vegyi fegyverek használata visszataszító és büntetendő, mert háborús bűncselekmény” – szögezte a mauritaniai látogatásán tartózkodó francia külügyminiszter a Reutersnek nyilatkozva.

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő szerint az amerikai légicsapás a világ “alapvetően fontos üzenete” volt, hogy nem tűri a vegyi fegyverek használatát. A megtorlás arányos és gyors volt. “Támogatjuk az Egyesült Államok gyors akcióját” – mondta Turnbull.

A lengyel kormány támogatja az amerikai légicsapásokat Szíria területén – mondta Rafal Bochenek, a kabinet szóvivője a TVP Info televízióban.

“Az Egyesült Államok bizonyosan a világbéke- és rend szavatolója. Vannak olyan helyzetek, amikor reagálni kell, helyzetek, amikor tényleges lépéseket kell tenni” – mondta Bochenek, és hozzátette, hogy az elmúlt években voltak jogsértései a szíriai rezsimnek, de senki sem reagált rájuk.

Törökország is helyesli az amerikai légicsapásokat, a nemzetközi közösségnek tartania kell magát álláspontjához a szíriai kormány barbárságának megítélésében – közölte Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes a Fox török tévének nyilatkozva. Kurtulmus szerint az Asszad-rezsimet alaposan meg kell büntetni a nemzetközi porondon, és fel kell gyorsítani a szíriai békefolyamatot.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő írásos nyilatkozatában azt írta: az amerikai támadás pozitív válasz Aszad háborús bűneire.

Szaúd-Arábia hasonlóképpen támogatásáról biztosította Washingtont, egyben kiemelte, hogy Donald Trump amerikai elnök bátor döntést hozott – jelentette ki a szunnita királyság belügyminisztériumának egyik illetékese, akit a SPA, az ország hivatalos hírügynöksége idézett. A nyilatkozó szerint Trump lépése válasz volt a damaszkuszi rendszernek saját népe ellen elkövetett bűncselekményére.

Abe Sindzó japán miniszterelnök jelezte: egyetért az Egyesült Államok határozottságával, amellyel az a vegyi fegyverek terjedése és használata ellen fellép. Abe úgy vélte, Washington a légicsapással a szíriai “helyzet további romlását akarta elkerülni”.

Nem mindenki örült 

Irán határozottan elítélte az amerikai rakétacsapásokat. Bahram Kászemi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy országa elítéli a Szíria elleni egyoldalú katonai cselekményt. “Az ilyen lépések sokkal bonyolultabbá teszik az országban kialakult helyzetet, egyben megerősítik a terroristák pozícióit és rontják a helyzetet a régióban” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok pénteken manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a szíriai hadsereg homszi légi támaszpontra, amit azzal indokolt, hogy szerinte a szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert, szaringázt vetett be Idlíb tartományban. A gáztámadásban 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, és 546-an megsebesültek.

Kína arra szólította fel a szíriai konfliktusban szembenálló feleket, hogy akadályozzák meg a helyzet elmérgesedését. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő szerint Peking azt szeretné, ha mindenki a helyzet politikai rendezésére törekedne.

Indonézia eközben aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok “egyoldalú lépése” miatt. ”Az ENSZ Biztonsági tanácsának előzetes engedélye nélkül végrehajtott katonai műveletek nincsenek összhangban a nemzetközi jog alapelveivel” – figyelmeztetett Arramanatha Nasir indonéziai külügyi szóvivő, egyúttal elítélve a Washington lépését kiváltó gáztámadást. Nasir hangsúlyozta, hogy országa szerint a béke és stabilitás csak párbeszéddel és politikai úton érhető el Szíriában.

A támadásról szóló összefoglalónkat ide kattintva olvashatja.