Bukott politikus a CEU rektora

Mozgalmas politikai karriert hagyott a háta mögött néhány éve Michael Ignatieff, a budapesti Central European University (CEU) elnök-rektora: kezdetben Angliában, majd Amerikában is aktívan politizált liberális színekben. Híressé vált nacionalizmus-ellenességével, a liberálisok körében megosztó álláspontot képviselt az iraki háború támogatásával, és az ukrán függetlenséggel kapcsolatban sem rejtette véka alá ellenérzését. A CEU rektoraként a minap csalódását fejezte ki a felsőoktatási törvény módosítása miatt.

Orosz ősök, liberális fősodor

A Torontóban született, orosz származású Michael Ignatieff ősei az 1917-es forradalom elől menekültek Kanadába. Apja, George Ignatieff már diplomataként és miniszterelnöki főtitkárként dolgozott a liberális Lester Bowles Pearson (1963-1968) alatt.

Michael Ignatieff az ő kampánystábjában dolgozott, innen ered a Liberális Párt iránti kötődése.

Háború igen, nacionalizmus nem

A CEU rektora az oxfordi és a cambridge-i egyetemen is tanult, illetve oktatott; 1978 és 2000 között Angliában élt, ahol rádiósként, politikai-televíziós személyiségként vált híressé. A BBC2-n futó dokumentumsorozata, a „Blood and Belonging: Journeys into the new nacionalism” a nacionalizmushoz való negatív álláspontját mutatja be.

2000-2005-ig a Harvardi Carr Center for Human Rights Policy igazgatója volt, ez idő alatt először mondott ellent liberális felfogásának, mivel támogatta a 2003-as iraki háborút. Szabadúszó újságíróként több cikke is megjelent, főként az USA közel-keleti politikájával kapcsolatban, illetve humanitárius, ember jogi tanulmányokat írt, melyek az ENSZ szerepvállalását taglalják.

A képernyőn Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) elnök-rektora (b) és Leon Botstein amerikai karmester, a Bard College professzora és rektora, akiket az intézmény budapesti sajtótájékoztatóján online kapcsoltak Washingtonból, miután a parlament módosította a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt 2017. április 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ukrán nemzeti hangszerek nyafogása

2005 novemberében bejelentette, hogy indul a 2006-os választásokon a Liberális Párt jelöltjeként. Az Etobicoke-Lakeshore, torontói választókerületben indult, ám problémát okozott, hogy a párt helyi szervezetének ukrajnai-kanadai tagjai személye iránti nemtetszésüknek adtak hangot.

A korábban említett Blood and Belonging című sorozatban kitért arra, hogy nem tudja komolyan venni Ukrajna függetlenségét, és egy anti-ukrán álláspontot fogalmazott meg. Úgy fogalmazott: az ukrán függetlenség olyan képeket idéz fel benne, mint parasztok hímzett felsőkben, nemzeti hangszerek orrhangú nyafogása és hamis kozákok köpönyegben és csizmában.

Kritika érte amiatt is, hogy közel 20 évig nem is élt Kanadában, miközben sokszor hivatkozott magára amerikaiként.

A párt bukott, Ignatieff elnök lett – majd Ignatieff bukott, és rektor lett

Végül bekerült a parlamentbe, a Liberális Párt azonban elbukta az országos választást. Miután a bukás miatt a pártelnök, Paul Martin lemondott, Ignatieff indult a Liberális Párt elnöki pozíciójáért, ám erre 2009-ig várnia kellett. Akkor a Liberális Párt elnöke lett, a legnagyobb ellenzéki párt vezére.

2011-ben a párt csupán a harmadik legerősebb lett; Ignatieff ekkor lemondott és visszavonult az aktív politizálástól.

Michael Ignatieff 2016 óta a CEU rektora.