A stroke néha előre jelzi "érkezését"

Évente világszerte 15 millió ember, míg hazánkban 45-50 ezer ember kap szélütést. Magyarországon, minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal. A stroke kampánynak is köszönhetően csökkent a betegek száma, de az arány még mindig magasabb, mint Ausztriában.

A Magyar Stroke Társaság által életre hívott “Stroke megelőzés éve 2016-2020″ kampány eredményei kiemelkedőek, de a stroke fenyegetése továbbra sem csökken, ezért a szakemberek megkérdőjelezhetetlennek tartják a folyamatos tájékoztatás jelentőségét.

A társaság, az Országos Mentőszolgálat és az Egészségügyért, valamint a Sportért Felelős Államtitkárság közreműködésével életre hívott kampányhoz az évek során számos színház és polgármesteri hivatal, valamint a Magyarország Egészségvédelmi Szűrőprogramja is csatlakozott – olvasható a társaság közleményében.

Kevesen kerülnek időben kórházba

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Magyarországon évente mintegy 40 ezren kapnak szélütést, azonban csupán 5-7 százalékuk kerül idejében kórházba. A statisztikai adatok szerint 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában.

A közlemény szerint az összes stroke-esetet tekintve mintegy 10 százaléka 50, míg 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt jelentkezik. Az elmúlt években nem egy fiatal és középkorú felnőtt esett a stroke áldozatául, sőt ez a betegség gyerekkorban is egyre gyakrabban fordul elő.

Illusztráció - szélütés. (Fotó Shutterstock)

Illusztráció. (Fotó Shutterstock)

A statisztikai adatok szerint a túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka küzd a depresszióval. Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradványtünetekkel, csak mások segítségével tudja élni a mindennapjait, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába és el tudja látni önmagát.

Minden perc számít

A közlemény szerint a betegség hátterében legtöbbször az agyat ellátó ér elzáródása áll, csak az esetek körülbelül 15 százalékában beszélhetünk agyvérzésről, mint kiváltó okról. Ma már széles körben ismert, hogy a stroke kezelése azért is sürgős, mert a szélütés minden órájában körülbelül 700 km idegpálya és 2 millió idegsejt pusztul el.

Dr. Szapáry László a Magyar Stroke Társaság elnöke szerint az elmúlt években csökkent a stroke-betegek száma, de ez az arány még így is jóval magasabb, mint például a szomszédos Ausztriában. A javuló tendenciát mutatja az is, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben fokozatosan nő a vérrögoldó-kezelések és a katéteres vérrög-eltávolítások száma, mely kezelések révén csökkenthető az agyi károsodás mértéke, ezáltal nő a stroke kedvező kimenetelének esélye.

Mindez nagyban köszönhető a stroke kampánynak is, hiszen az emberek most már bátrabban veszik fel a telefont, és hívják a mentőket.

Ne várjunk a háziorvosra

A közlemény szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha valaki a stroke tüneteit (hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtagbénulás vagy -zsibbadás) észleli, nem szabad várni a háziorvosra, vagy arra, hogy másnapra kialussza a betegséget, hanem rögtön tárcsázni kell a 104-es számot, hiszen a mentősök jól tudják, hol kaphatják meg a betegek 3-4 órán belül azt a vérrögoldó kezelést, amellyel nemcsak a túlélés esélyét lehet növelni, hanem el lehet kerülni a maradandó károsodást.

Illusztráció - kommunikáló agyi idegsejtek. (Fotó: Shutterstock)

Illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

A tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. Akár már egyetlen jel megléte is figyelmeztethet a stroke kialakulására. A múló tünetek esetén a beteg stroke esélye igen magas, ilyenkor is azonnal orvoshoz kell fordulni. A tünetek viszonylag hirtelen jelentkeznek: például ébredéskor, vagy pár perc alatt. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak.

A tünetekkel tisztában kell lenni

A közlemény idézte Győrfi Pált, az OMSZ szóvivőjét, aki nagyon fontosnak tartja, hogy mindenki ismerje a szélütés tüneteit, valamint legyen tisztában az időablak fontosságával, hiszen minden perc, minden másodperc számít. A gyorsaság érdekében az OMSZ mindent megtesz, hogy a stroke-ot kapott betegek időben a stroke osztályra kerüljenek.

Létfontosságú, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel őket, hogy egy lehetséges szélütés esetén segíteni tudjon embertársain, ugyanakkor tartsa karban rizikófaktorait, kezeltesse magas vérnyomását, intsen búcsút a dohányzásnak. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi “érkezését” – hangsúlyozza a közlemény.