Hozhat még politikai földrengést a francia elnökválasztás

Még Francois Fillon is odaérhet az első helyre, de az sem kizárt, hogy a dobogóra sem ér fel – vázolta a nem éppen biztos helyzetet Soós Petronella szakértő.

A Le Monde a franciaországi elnökválasztás mind a 11 jelöltjének részvételével kedd este megtartott televíziós vitája után egyből népszerűségi adatokat közölt. Az M1 Ma reggel című műsorában is bemutatott adatok szerint az első fordulóban Emmanuel Macron és Marine Le Pen a szavazatok 25-25 százalékát söpörné be, míg Francois Fillon 17,5 százalékot érne el. A második fordulóban az eredmény egyértelműnek tűnik a felmérés szerint: a független jelölt 61 százalékot kapna, míg a Nemzeti Front jelöltje 39-et.

Ugyanakkor nem teljesen légből kapottak Francois Fillon azon kijelentései, miszerint ő lesz a végső befutó – erősítette meg Soós Eszter Petronella. A Franciaország-szakértő kijelentette: nyolc pont tényleg behozható.

Itt került elő, hogy az esélyes jelöltek mindegyikének van komoly mozgástere, hiszen a franciák még közel negyven százaléka bizonytalan abban, hogy kire adja a voksát, s egyharmaduk abban sem biztos, hogy részt vesz-e az elnökválasztáson, ami Franciaországban pedig a legfontosabb szavazás, s amely általában a franciák 80-85 százalékát mozgósítja.

A bizonytalanok jelentős része jobboldali érzelmű – hangzott el –, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan felsorakoznak Fillon mögé, sem azt, hogy Le Penre szavaznak. A szakértő szerint a jobboldali szuverenista jelölt, Nicolas Dupont-Aignan vagy akár Macron is elhódíthat szavazókat ebből a tömegből.

Akár politikai földrengés is lehet

A mostani tévévita komoly lehetőség volt az 1-2 százalékon álló „kis” jelölteknek – hangoztatta Soós Eszter Petronella. Kiemelte, hogy még jöhet egy két nagy durranás miután leült kicsit a kampány. „Amatőr lenne, ha nem készülnék a végére” – tette hozzá.

A számokban még az is benne van, hogy Fillon leszorul a dobogóról, hiszen a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon öt pontot hozott a szocialista Benoit Hamon, így akár befuthat a harmadik helyre.

A radikális jelölt dobogóra érése valódi földrengés lenne, hiszen nem jellemző, hogy egy „hagyományos párt” negyedik-ötödik helyre szorul – emelte ki a szakértő.