Botrány Berlinben: muszlim diákok támadtak osztálytársukra

Arab és török gyökerekkel rendelkező diákok fenyegették és bántalmazták brit osztálytársukat egy berlini multikulturális iskolában, amelyet eddig példamutató, toleranciát hirdető intézményként hirdettek. A gyereknek minden nap egyre súlyosabb antiszemita támadásokkal kellett szembenéznie, és végül a szülőknek kellett közbelépniük.

A tini történetét először egy brit lap írta meg még március végén. A fiú szülei elmondták az újságnak, hogy ki kellett venniük gyermeküket a schönebergi Friedenauer Gemeinschaftsschule iskolából, és egy nemzetközi suliba vitték át.

A schönebergi iskola korábban tudatos választás volt a szülők részéről, mivel azt olvasták, hogy a főként török és arab gyökerekkel rendelkező diákokat tanító intézmény példamutató multikulturális intézményként működik. De amikor a gyerek a származásáról kezdett beszélni osztálytársainak, azok sértegetni kezdték, és azt mondták neki, hogy gyilkosoktól származik. A sértegetések hamar erőszakossá váltak, többször megtámadták és fojtogatták a brit fiút, és egy fegyverrel is megfenyegették (amiről később kiderült, hogy műanyag).


Az iskola ironikus módon annak az “Iskolák rasszizmus nélkül, Iskolák a bátorság jegyében” nevű kezdeményezésnek a tagja, ami arra kötelezi diákjait és oktatóit, hogy a tolerancia jegyében a multikulturális és a vallásközi tisztelet elveit kövessék. A gyerek osztálytársai ezt az üzenetet mégsem tartották fontosnak, de az iskola sajnálkozó üzenete sem irányul közvetlenül a zaklatók ellen.

Az iskola vezetősége ugyan beismerte, hogy a botrányos zaklatás az ő felügyeletük alatt történt, de nem az arab és török gyökerekkel levő diákok viselkedését bírálták, hanem – oktatási intézmény révén – a bántalmazott diák testi és lelki állapotát féltették: “Először is sajnálatunkat szeretnénk kifejezni a borzalmak miatt. Diákunknak minden nap antiszemita támadásokat kellett eltűrnie” – írták közleményükben.

“Ez az antiszemitizmus egyik legundorítóbb formája” – közölte a németországi zsidó központi tanács vezetője is a 14 éves brit diák zaklatása után, és a kormány beavatkozását követelte.

Az arab országokból érkező bevándorlók értékrendje nem egyezik a Németország által képviselt irányvonallal, a fiataloknak meg kell tanítani, hogy a németek mit hajlandóak eltűrni, és mit nem – mondta a vallási közösségek szövetségi biztosa is.

Németország – történelméből kifolyólag – minden antiszemita támadást kiemelt figyelemmel követ, a 14 fiú története után is felszólalt már több politikus is.