Balog: az előjogok megszüntetéséről van szó

Annak vélelmezése, hogy a felsőoktatási törvény szigorításával sérülne Magyarországon a tanszabadság vagy az intézményi autonómia, az nem felel meg a valóságnak – jelentette ki a Kossuth Rádió reggeli műsorában Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Egy zavaros, átláthatatlan, előjogokat biztosító jogi forma jött létre a budapesti Central European University-nél (CEU), amiről jogi vita folyik 1993 óta, és “ezt mindenképpen meg kell szüntetni”, az új törvény ezt is hivatott rendbe tenni – magyarázta a miniszter szerda reggel a 180 perc című műsorban.

Hozzátette: olyan speciális előjogokat, szabályokat hoztak létre korábban a CEU-val kapcsolatban, amely más felsőoktatási intézményeknek – akár hazánkban működő külföldi, akár magyar egyetemeknek – nem jár. Ez azonban nem jelenti egyúttal azt is, az egyedemen működő egyes tudományos műhelyek tevékenysége is megszűnne: szeretnénk, ha ez meg maradna, habár hogy mit tett ehhez hozzá a CEU, az nem világos – szögezte le Balog Zoltán.

Soros György és szervezeteinek tevékenységét károsnak és tisztességtelennek tartjuk, küzdeni fogunk ellene – kommentálta a miniszter azokat az információkat, amelyek szerint hazánk kelet-közép európai országoktól, balkáni államok diplomatáitól kapott több ízben jelzést arra vonatkozóan, hogy a CEU-n végzettek hazatértük után különféle politikai akciókat szerveztek és a CEU alapítójának , Soros Györgynek az üzleti céljait valósították.

Ebben a formában nem

Egy helyen működő, két intézményről beszélünk. Nem szeretné a magyar kormány, ha a CEU ebben a formában működne tovább, ezt ki kell mondani – hangsúlyozta a miniszter.

Így folytatta: a Közép-európai Egyetem nem csupán egyszerű lefordítása a CEU-nak, hanem egy önálló, Magyarországon bejegyzett, magyar akkreditációjú magánegyetem, amelynek a fennmaradásához, az ott folyó tudományos munkához, képzéshez fűződnek magyar érdekek is. Ha a CEU számára a törvény által előírt feltételek nem teljesülnek valamilyen okból, a Közép-európai Egyetem akkor is zavartalanul működhet tovább – tette hozzá.

Magyarország elérte, hogy az osztrák kormány elvesse a családi juttatások indexálásának ötletét

Balog Zoltán arra is kitért: az a tény, hogy Ausztria elállt a tervétől, mely csökkentette volna az ott dolgozó külföldiek – így magyarok – családi támogatását, az osztrák-magyar tárgyalások nagy eredménye.

A miniszter közlése szerint az osztrák féllel folytatott tárgyalásokon Orbán Viktor miniszterelnök és ő is világossá tette, hogy nem tudják elfogadni Ausztria egyoldalú intézkedéseit, és az osztrák partner ezt “belátta”.

Az osztrák fél arra hivatkozott, hogy voltak, akik visszaéltek a rendszerrel – mondta, hozzátéve: ezekben az ügyekben természetesen el kell járni, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen hátrány érje azokat, akik tisztességesen ott dolgoznak.