Spöttle: új terrorszervezet is állhat a szentpétervári támadás mögött

A biztonságpolitikai szakértő szerint nem kizárt, hogy csecsenek hajtották végre a merényletet, hiszen közülük sokan felesküdtek már az Iszlám Államra. "A csecsenekkel mindig baj volt, a legvéresebb dolgokat ők hajtották végre. Volt, hogy egy kis faluban több mint 70 embert lemészároltak” – nyilatkozta George Spöttle a Ma reggelben.

Öngyilkos merénylő robbanthatott a szentpétervári metróban. A terrortámadásban hivatalosan 11-en, de egyes hírforrások szerint 14-en haltak meg, és legkevesebb ötvenen megsérültek. Az Iszlám Állam eddig nem vállalta a merénylet elkövetését.

Új terrorszervezetről is szó lehet

George Spöttle az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy először azt gondolta, az Iszlám Állam áll a terrortámadás mögött és taktikát váltottak, ezért nem vállalták még a merényletet, de a biztonságpolitikai szakértő szerint az is elképzelhető, hogy egy új terrorszervezetről van szó, akik nem akarják magukra felhívni a figyelmet.

A szakértő szerint jelzésértékű a merénylet helyszíne. Hiszen Vlagyimir Putyin szülővárosában hajtották végre a tettet. „Lehet maguk is megijedtek attól, ha rögtön felvállalják a merényletet, akkor az orosz speciális erők nagyobb csapást mérnek rájuk” – nyilatkozta Spöttle.

Lehettek csecsenek is

Az sem kizárt, hogy csecsenek hajtották végre a merényletet, hiszen közülük sokan felesküdtek már az Iszlám Államra. „A csecsenekkel mindig baj volt, a legvéresebb dolgokat ők hajtották végre. Volt, hogy egy kis faluban több mint 70 embert lemészároltak” – mondta a szakértő, aki szerint elképzelhető, hogy Szíriában vagy Irakban tanulták a terrorizmust.

Kaphattak egy fülest a titkosszolgálatok

George Spöttle arról is beszélt, nem kizárt az, hogy a titkosszolgálatok kaptak egy fülest, mert egy idős orosz kriminalisztika professzor arról blogolt hétfőn, hogy feltűnően nagyobb volt a biztonsági ellenőrzés Szentpéterváron, mint általában lenni szokott.

Spöttle úgy látja, hogy a szentpétervári terrortámadás egy nagyon jól előkészített támadás volt, ami mögött komoly szervezés áll és egy „nagyobb vagy jobban felkészített terrorszervezet” követte el.

Ugyanúgy dolgoznak a szalafisták, mint a szekták

George Spöttle a szalafizmusról is beszélt a Ma reggelben, annak kapcsán, hogy Németországban a szövetségi kormány százmillió eurós programot indít a radikális muzulmán irányzatok terjedésének feltartóztatására. Egyes becslések szerint egyébként Németországban meghaladta a tízezret a szalafizmus híveinek száma.

A szalafizmus egy iszlám tudósra vezethető vissza a 8. század környékére. A lényege, hogy a szalafisták a „tiszta” iszlámot preferálják, azaz elvetnek minden modern dolgot, vagy olyat, ami megújulást hozhat az iszlámba. „Ez egyre több fiatal németnek szimpatikus” – mondta el George Spöttle.

Ugyanúgy dolgoznak a szalafisták, mint a szekták. Iskolák előtt szólítják le a fiatalokat, akiket süteménnyel, figyelemmel magukhoz édesgetnek, és Koránt osztogatnak nekik. A fiatalok miközben tanulmányozzák a Koránt vagy az egyéb információkat, amit kaptak, közben észre sem veszik és már radikalizálódtak – magyarázta a Ma reggelben George Spöttle.