Niedermüller: a menekülteket ellenőrizhető módon be kellene engedni Európába

A kormány migrációs politikája a kohéziós pénzek megvonásához vezethet – mondta Niedermüller Péter a Demokratikus Koalíció Európai parlamenti képviselője a Kossuth Rádió 180 perc adásában.

A képviselő azzal indokolta véleményét, hogy korábban Ausztriából, Olaszországból illetve Németországból is hallatszottak olyan álláspontok, hogy azon országoknak, melyek nem hajlandóak részt venni a közös európai menekültügyi politikában, számolni kell azzal, hogy más területeken az Európai Unió sem mutat majd feléjük szolidaritást.

Angela Merkel az Európai Unió jövőjéről szóló római nyilatkozat aláírásakor nyilatkozatában elutasította, hogy az uniós támogatások csökkentésével büntessék a közös döntések végrehajtásától elzárkózó vagy a jogállamiság ellen vétő tagállamokat.

A képviselő szerint azonban itt nem büntetésről van szó, hanem arról, hogy ha egy bizonyos ország kormánya egy bizonyos területen nem hajlandó együttműködni az Európai Unióval, akkor a közösségnek megvan az a lehetősége, hogy más területeken ő ne működjön együtt az adott tagállammal.

Az unió és a tagállamok között egy kölcsönös együttműködésnek kell lennie  - szögezte le.

Niedermüller szerint az, hogy Magyarország a schengeni határt védi, önmagában még nem nagy érdem, mert azt számos más ország is elmondhatja magáról. Ellenben a valós aggályokat inkább az veti fel, hogy miért van szükség restriktív korlátozásokra, amelyeket a magyar kormány bevezetett a menekültekkel kapcsolatban.

A politikus értetlenségét fejezte ki, miért nem képes Magyarország a kvóta alapján rá eső 1200 menekült befogadására, hogy ezzel szimbolikusan kimutassa hajlandóságát a közös európai menekültügyi politikában.

A kormány a határvédés címszó mögé próbálja elbújtatni azt a tényt, hogy a menekültpolitika területén semminemű együttműködésre nem hajlandó – hangsúlyozta.

A határzár, amit súlyos közpénzekből megépített a kormány, nem járul hozzá a probléma megoldásához. Véleménye szerint a menekültáradatot nem lehet néhány kerítéssel megállítani.

Niedermüller meghökkentőnek tartja azt az álláspontot, hogy a menekültek bármilyen veszélyt is jelentenének a közbiztonságra. Személy szerint nem büszkélkedne azzal, hogy számunkra az a legfontosabb, minden menekült maradjon az országon kívül.  Úgy vélte: a kormány egoista politikát folytat és nem gondol a közös európai érdekekre csak a határokon belüli helyzetre.

A képviselő által elmondott megoldás alapján az ide érkező menekülteket ellenőrizhető módon be kellene engedni Európába, aki pedig nem jogosult a menekült státuszra, azokat később visszatoloncolni.