Egyre többen vásárolunk új autót

Márciusban csaknem tízezer új személyautót helyeztek forgalomba, ez harminc százalékkal több, mint egy évvel korábban. Egyre többen keresik az elektromos autókat is. A szakemberek azt mondják, amennyiben ez a tendencia folytatódik, idén akár 100 ezer autót is forgalomba helyezhetnek - hangzott el az M1 Híradójában.

Márciusban csaknem 10 ezer új személyautót helyeztek forgalomba országszerte. Ez 32,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 2014-ben mintegy 70 ezer, 2015-ben 80 ezer, tavaly már 90 ezernél is több autót értékesítettek a márkakereskedők. Idén ez a szám meghaladhatja a 100 ezret is.

A vásárlásnál az is kiemelt szempont lett, hogy az autó környezetbarát-e. Az egyik budapesti márkakereskedés műszaki igazgatója azt mondta, az egyik piacvezető elektromos autóból például 80 százalékkal többet adtak el az első negyedévben, mint tavaly.

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke az M1 csatornán arról beszélt, hogy 2014 tavaszától, – mióta növekedési pályára állt a gazdaság – folyamatosan emelkedik az új autók iránti kereslet.

A kormány a tavalyi 2 milliárd után idén 3 milliárd forinttal járul hozzá, hogy minél többen vegyenek környezetbarát autókat. A cél, hogy a jelenlegi mintegy 1200 elektromos és hibrid autó után 2020-ra már 30 ezer ilyen jármű közlekedjen a magyar utakon.