A migránsok nem tudják, merre menjenek

Mióta egy hete életbe lépett a jogi határzár, jelentősen lecsökkent az illegális bevándorlók száma a déli határon. Ezzel egy időben megnőtt a próbálkozás a horvát és a román szakaszokon. Ezeken a részeken egyelőre nincs kerítés, de a román és a horvát hatóságok is szigorúan őrzik határaikat, így a migránsok azt mondják bajban vannak, nem tudják merre menjenek. A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt az M1 csatornán, hogy több tízmillió ember van a szomszédságunkban, akik bármikor elindulhatnak Európa felé.

A tehervagonok mellett pihennek a migránsok a szerb-horvát határ közelében Sidnél. Többen közülük azokban megbújva próbálnak átjutni a szomszédos Horvátországba, de vannak olyanok is, akik gyalog indulnak el. A szerémségi várostól ugyanis mindössze 5 kilométerre van a szerb-horvát határ.

Jelenleg Szerbiában mintegy 9 ezer migráns torlódik. Az utánpótlás leginkább Macedónia és Bulgária felől érkezik. A korábbi 200 helyett azonban jelenleg naponta már sokkal kevesebben, mindössze 20-an érkeznek. Ez a csökkenés annak is köszönhető, hogy a szerb hatóságok megerősítették a határvédelmet.

2000 rendőr és katona védi a mintegy 550 km-eres határszakaszt. Köztük vannak magyar, szlovén, cseh és osztrák rendőrök is. Két hete három külön csapat is létrejött, akik az embercsempész útvonalak felszámolásáért felelősek – mondta a szerb honvédelmi minisztérium szóvivője, Jovan Krivokapić.

Már nem Magyarország az irány

Közben az elmúlt napok tapasztalataiból az látszik, hogy a migránsok többsége már nem Magyarország felé indul. Belgrádban több tucatnyi olyan migráns pakolta hátizsákjait, akik már Horvátország felé próbálkoznak.

A magyar-román határon közben az elmúlt napokban több tucat migránst állítottak meg a hatóságok. Itt kerítés egyelőre nincs, de a nyomvonalát már tavaly kijelölték. A román határ közelében élők azt mondják, mostanában nagyobb a mozgás ezen a szakaszon, ami egyre jobban nyugtalanítja őket.

Több 10 millió ember indulhat el Európa felé

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter elmondta, ha a balkáni útvonalon indul meg a migráció, akkor Macedónia azzal találhatja magát szemben – hogyha továbbra se sikerül stabil megoldást találni a külső beavatkozás miatt előállt instabilitásra -, akkor nem fogják tudni meghosszabbítani azt a rendkívüli helyzetet a határaikon, amelynek nyomán határvédelemre bevethető a hadsereg – mondta el Szijjártó Péter.

Hogyha ez nem történik meg, akkor viszont Magyarország könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy a déli határnál újra megjelenik egy több tízezres, akár százezres nagyságú migrációs nyomás – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter. Hozzátette: ezért nagyon fontos, hogy azokat az intézkedéseket megtegye Magyarország, ami csak rajta múlik. Ilyen a fizikai és a jogi határzár is.