Magyar sérültről nem tudni Szentpéterváron

Eddig nem érkezett arról információ, hogy a szentpétervári metrórobbanásban magyar állampolgár is megsérült volna.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak eddig nincs tudomása a arról, hogy magyar sérültje is lenne a szentpétervári metróban történt robbanásnak – közölte a hirado.hu-val a tárca sajtófőnöke, Menczer Tamás. A minisztérium munkatársa az M1-en azt is elmondta, hogy egy Szentpéterváron kiránduló brüsszeli iskoláscsoportnak három magyar tagja is van. Velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak.

A szentpétervári főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: külföldről: +7-812-999-0082 , helyben: 8-812-999-0082.

A szentpétervári főkonzulátus már kapcsolatban van a helyi rendőrséggel, és kérték, hogy ha magyar sérültről szereznének tudomást, értesítsék a magyar külképviseletet. A magyar főkonzulátuson dolgozók telefonon azt is elmondták, hogy a robbanások után érthetően óriási a káosz, amin a hatóságok próbálnak úrrá lenni – tette hozzá Menczer Tamás.

Három verzió

A minisztériumi szóvivő az M1-en megjegyezte, az érintett két metrómegálló a városközpontban található, az egyik egy forgalmas piac állomása, a másik pedig egy műszaki egyetemé. Az orosz hatóságok három verziót vizsgálnak, terrortámadás, bűnözői leszámolás és baleset lehetőségével is számolnak, de az utóbbit lényegében már kizárják.

Védett állomások

Menczer Tamás beszámolt róla, a szentpétervári magyar főkonzul telefonon elmondta neki, hogy épp egy nappal korábban, vasárnap járt mindkét állomáson. A városközpont metrómegállóiról érdemes tudni, hogy fémdetektorokkal felszereltek. Ha tehát terrortámadás történt, a hatóságok nyilván vizsgálni fogják, miként lehetett ennek ellenére a kapukon át robbanóanyagot vinni a metróállomások területére – tette hozzá a magyar külügyi szóvivő.

Egy megrongálódott kocsi 2017. április 3-án, miután robbanás volt a szentpétervári metró egyik állomásán. Legalább tíz ember életét vesztette, több tucatnyian megsérültek. Fotó:(MTI/AP/www.vk.com/spb_today