Elővette a CEU ügyét a külföldi sajtó is

A nemzeti konzultációval és a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő, tervezett változtatásokkal kapcsolatban közölt írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív napilap. Utóbbi témával a szlovák liberális Sme is foglalkozott.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban Megbélyegezni és megvetésre méltóvá tenni címmel írt cikket Stephan Löwenstein. A szerző kiemelte, Orbán Viktor miniszterelnök nemzeti konzervatív pártja, a Fidesz már többször alkalmazta az adófizetők pénzéből finanszírozott, a jogszabályokban nem rögzített és így „jogilag irreleváns” nemzeti konzultáció eszközét, hogy saját érdekének megfelelően mozgósítsa a választókat. Azt is hozzátette, a Fidesz részéről egyre kevésbé törekszenek a kérdések sugalmazó jellegének elrejtésére.

„Az Orbán-kormány elszámította magát”

A nemzetközi nemkormányzati szervezetekkel kapcsolatos konzultációs kérdésről a szerző kifejtette: ez a „gondosan a kívánt válaszra kihegyezett kérdés” olyan kezdeményezésre vonatkozik, amelynek “címzettjét” ugyan nem nevezik meg, de „Orbán és övéinek kísérőzenéje révén mindenki ismeri”. Ez az ember Soros György – tette hozzá a FAZ szerzője. Stephan Löwenstein megjegyezte, Orbán Viktor 2016 végén tett előrejelzése Soros „eltakarításáról” annak tulajdonítható, hogy a Fideszben most látták megfelelőnek az időt erre, mert azt gondolják, hogy az új amerikai kormány nem veszi védelmébe Soros Györgyöt.

Azonban a Soros által alapított és finanszírozott CEU-t érintő, tervezett változtatásokkal kapcsolatban úgy tűnik, hogy „az Orbán-kormány elszámította magát”, ugyanis a washingtoni vezetés a kezdeményezésre „nem jóindulattal, hanem bírálattal és követelésekkel reagált” – írta Löwenstein.

„Nem kell annyira rémüldözni”

Ugyanezen témáról írt kommentárt Peter Schutz, a pozsonyi Sme kommentátora is. „Bár már megszólaltak az első olyan hangok, hogy helyezzük át, hívjuk meg a CEU-t Pozsonyba – ahol annak idején nem akartuk -, nem kell annyira rémüldözni, mivel Orbán Viktor nem lő olyan éles töltényekkel, mint amilyenek az érintett törvénytervezetben mutatkoznak” – vélte Schutz. A szerző szerint a „CEU elleni támadás” elsősorban arra szolgál, hogy a Fidesz választói magja „ne hűljön ki”, ne feledkezzen el „az állandósult külső veszélyről.”

Szinte biztos, hogy lesznek újabb szemszeterek

Bár a CEU alapítóit – akik a tavalyi amerikai elnökválasztáson a demokrata jelölt, Hillary Clinton kampányát is szponzorálták – az elnökké választott Donald Trump és udvara nem kedveli, a tervezett törvénymódosításra mégis keményen reagált az amerikai külügyminisztérium – írta cikkében Schutz.

A cikkíró szerint ennek, illetve a magyar miniszterelnök azon bejelentésének alapján, hogy a CEU jövője a magyar és az amerikai kormány közti tárgyalásoktól függ, az intézmény rektora és diákjai már csaknem biztosra vehetik, hogy az intézményben lesznek következő szemeszterek is.

„A ’Sorosozás’ az állami és a Fidesz-médiában élni és virágozni fog, de elűzni vagy valahogy korlátozni az amerikai egyetemet Orbán nem meri” – jegyezte meg a liberális lap cikkírója.

Kapcsolódó tartalom