Nógrádi: Kőkemény leszámolás várható

Metrórobbanás rázta meg Szentpétervárt hétfő délután, amelyben többen meghaltak és nagyon sokan megsérültek.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Híradójában arról beszélt, hogy az utóbbi napokban Oroszország több városában is – beleértve Moszkvát és Szentpétervárt – tömeges tüntetések voltak az önálló rendszerrel szemben, melynek következtében több ezer embert letartóztattak.

Nem tartja kizártnak, hogy a metrórobbantást is ennek a tüntetésnek a hívei követték el, hogy magukra hívják a figyelmet. Egyfajta üzenet lehet ez Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki jelenleg az országban tartózkodik, hogy tárgyaljon Alekszandr Grigorjevics Lukasenkóval, Fehéroroszország elnökével.

Nem tudni, ki volt 

A szakértő továbbá elmondta azt is: a Szovjetunió bomlásakor a déli területeken olyan köztársaságok jöttek létre, ahol máig is muzulmánok élnek és ahol az orosz- muzulmán szembenállás rendkívül látványos.

Ennek kapcsán Nógrádi György nem tartja kizártnak, hogy a hét éve Moszkvában történt metrórobbanás és a mostani szentpétervári robbanás is egyfajta válaszreakció lehet, hogy az oroszok az elmúlt hetekben kőkeményen léptek fel az Iszlám Állam ellen. Megjegyezte: az utóbbi időben a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet azzal “szórakozik”, hogy repülőterekre is be tudják vinni a robbanóanyagot.

Továbbá rávilágított arra is, hogy Oroszország jelenleg minősíthetetlenül rossz viszonyt ápol az európai szomszédjaival.

A következő orosz államfő választással is kapcsolatban lehet a robbantás Nógrádi állítása szerint.

Kőkemény leszámolás várható 

A metró egész területe be van kamerázva, így a felvétek ellenőrzése után minden adatot meg fognak kapni arról, hogy kik voltak a környéken és kik menekültek el.

Nógrádi György szerint amint kiderül, hogy pontosan mi történt és ki vagy kik a felelősek a robbantásért, Oroszország kőkeményen leszámol az elkövetőkkel. Feltételezhetően nem egy elkövetőről van szó – húzta alá.

Profik voltak 

Nógrádi György azt mondta: a szentpétervári hivatalos jelentések szerint ez az első merénylet a város történetében.

Kifejtette: a merénylők pontosan felkészültek, és kidolgozták a tervet, hogyan vigyék fel a metróra a legkisebb kockázat nélkül a robbanószerkezetet, majd melyik az a legrövidebb útvonal, ahol el tudnak menekülni. Nyilván számoltak azzal, miként hagyhatják el minél gyorsabban az országot – tette hozzá Nógrádi György.

Arra a kérdésre, hogy belső emberek segíthették-e a merénylők munkáját, Nógrádi azt válaszolta, hogy feltételezhetően mindenfajta belső segítség nélkül csempészték a bombákat a metróra és valószínű, hogy profikkal állnak szemben.

Kapcsolódó tartalom