Azonnal porszívózni kezdenek Szentpéterváron a titkosügynökök

A szentpétervári robbanáshoz hasonló, terrorgyanús esetek után a titkosszolgálatok igyekeznek összegyűjteni az összes töredékinformációt, amelyből esetleg néhány órán vagy napon belül összerakhatják, mi történt valójában, illetve kiszűrhetik az elkövetőkre utaló jeleket – mondta Horváth József titkosszolgálati szakértő.

Horváth József szerint, ha több robbantással járó terrorakciót terveztek, akkor az elkövetőknek belső, a metró takarítóihoz, működtetőihez tartozó segítőik lehettek, ma már ugyanis az oroszok is nagyon figyelnek a gazdátlan csomagokra, az ottani társadalomban is erős a terrorgyanú. Hozzátette, a belső segítők létét valószínűsíti, hogy annak ellenére kerülhetett robbanószer a metróba, hogy a metróállomást fémdetektoros kapu védi.

Két módszer van az ilyen pontokon a bombák átjuttatására, az egyik, hogy az elkövetők belsős segítséggel ki tudják kerülni a biztonsági kaput, a másik, hogy megtudják, mely állomásokon nincs bekapcsolva a fémdetektor karbantartás vagy műszaki hiba miatt – véli Horváth József.

Nem gond összerakni egy ilyen bombát

Az elemző szerint manapság az interneten viszonylag könnyen, feltűnés nélkül beszerezhetők olyan anyagok, amelyekből nagy hatóerejű, pusztító bombákat lehet összerakni, amelyek aztán egy mobiltelefonnal, illetve egyszerű időzítőszerkezetekkel is működésbe hozhatók.

Szentpétervár, 2017. április 3. Egy megrongálódott kocsi 2017. április 3-án, miután robbanás volt a szentpétervári metró egyik állomásán. Legalább tíz ember életét vesztette, több tucatnyian megsérültek. (MTI/AP/www.vk.com/spb_today)

Porszívózni kezdenek az ügynökök

A szakértő arról is beszélt, hogy hasonló helyzetekben a hatóságok első válaszlépései közé tartozik, hogy többszörös gyűrűvel igyekeznek lezárni a kivezető utakat, tengeri kijáratokat, hogy megnehezítsék az elkövetők mozgását. Másrészt a titkosszolgálatok minden rendelkezésükre álló technikai és humán információs forrást élesítenek, és próbálják „fölporszívózni” az összes töredékinformációt is, amelyekből esetleg néhány órán vagy napon belül összerakhatják, mi történt valójában, illetve kiszűrhetik az elkövetőkre utaló jeleket – hangsúlyozta Horváth József.