Romák házait gyújtották fel Gyergyószentmiklóson

Az M1 úgy tudja: öt különböző helyen támadtak pénteken este roma családokra ismeretlenek Gyergyószentmiklóson.

Több ház kiégett és többen meg is sérültek az incidens során. A gyergyószentmiklósi romák azt mondták: a motoros-autós banda percek alatt kikergette őket a házaikból, és felgyújtotta a lakásaikat, ezért nagyon félnek.

Az M1 tudósítójának a helyi rendőrkapitány azt mondta: majdnem biztos, hogy leszámolás történt, az elkövetők kilétét ugyanakkor egyelőre homály fedi. A rendőrség egy 20-30 tagú csoportot keres.

A városvezetés és az illetékes intézmények kríziscsoportot alakítottak, amely a kialakult helyzetet hivatott kezelni. A környéken most csendőrök járőröznek, hogy megakadályozzák az újabb összetűzéseket.

“Sajnálatosnak tartom a helyzetet, egyáltalán nem örvendünk neki, kellemetlen. Sajnos, az utóbbi időben elharapódzott agresszió, sorozatos lopások jellemezték a zónát, ahol kitört a botrány. Ezt inkább megelőzni kellett volna, mint a helyzettel szembesülni” – fogalmazott György István, a romániai Gyergyószentmiklós alpolgármestere.

Romák tartják rettegésben a környéket

Az összetűzést követően a rendfenntartó erők kiszálltak a helyszínre és sikerült megfékezni az indulatokat. Az ügyben érintettek a rendőrségre mentek, de közben az egyik háznál tűz ütött ki – mondja a gyergyószentmiklósi rendőrség parancsnoka, Firoiu Adrian.

A helyiek szerint tarthatatlan a bűnözés a városban, és több roma család rettegésben tartja a környéken élőket. Szerintük ezekre a családokra próbáltak most ráijeszteni.