Elhunyt Jevgenyij Jevtusenko orosz költő

Elhunyt szombaton 85 éves korában Jevgenyij Jevtusenko orosz költő az egyesült államokbeli, oklahomai Tulsa városában - közölte Mihail Morgulisz, az irodalmár egyik közeli barátja.

A költőt végakaratának megfelelően a Moszkva melletti Peregyelkinóban helyezik örök nyugalomra. Jevtusenkót március közepe óta ápolták egy tulsai kórházban, állapota az elmúlt napokban fordult válságosra. Mindvégig mellette volt a felesége, Marija Novikova. A költőnek négy házasságából öt fiúgyermeke született.

Jevtusenko egy szibériai kisvárosban, Zimában látta meg a napvilágot 1932. július 18-án. Baltikumi német származású apja geológus és műkedvelő költő, anyja ugyancsak geológus és színésznő volt. Első verse a Szovjetszkij szport című sportújságban jelent meg, első verseskötetét pedig 1952-ben adták ki A jövő felderítői címmel. Ugyanabban az évben vették fel a szovjet írószövetségbe, annak legfiatalabb tagjaként. 1963-ban irodalmi Nobel-díjra jelölték. Több mint 150 kötete jelent meg, amelyeket számos nyelvre, köztük magyarra is lefordítottak. 1991-től az Egyesült Államokban, Tulsában orosz irodalomtörténetet tanított az egyetemen, azóta felváltva élt a tengerentúlon és hazájában.