Nézze meg Ankara és Budapest szépségeit a Várkert Bazárban

2016-ban Magyarország Ankarai Nagykövetsége szervezésében indult útjára az a kezdeményezés, amely során egy csoport lelkes magyar és török fotós közös élményein, de egyedi látásmódján keresztül mutatja be saját és egymás kultúráját. Március 31-től a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként a Várkert Bazár ad otthont annak a fotókiállításnak, amely az utazó szemével láttatja Ankara és Budapest szépségeit.

Tizenkét lelkes magyar és török, hivatásos és amatőr fotográfus látogatott el közösen Ankarába és Budapestre, hogy lefotózza a két város jellegzetes helyszíneit. A képek élményeket rögzítenek, gondolatokat fogalmaznak meg, hogy azután a falakon egymás mellé került fotográfiák meséljenek tovább.

A fotókból készült kiállítást elsőként az 1956-os emlékév alkalmából Ankarában a Magyar Nagykövetség szervezésében rendezték meg 2016 őszén és erre az alkalomra egy színvonalas, közel kétszáz oldalas fotóalbum is született.

Ankara és Budapest varázslatos képei március 31-től a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjaként láthatóak a Várkert Bazárban. A kiállított 55 kép a művészek egyedi látásmódján keresztül szavak nélkül ad át pillanatokat, érzéseket a két fővárosról.

A kiállítást 32 oldalas, háromnyelvű, a szerzőket külön bemutató kiadvány kíséri. A tárlat sikerét jelzi, hogy a kiállítás anyagát a törökországi Izmir városa is be kívánja mutatni. A közös fotótúrák ötlete Pécs polgármesterének tetszését is elnyerte, így a következő, áprilisban megrendezendő közös fotózásra Pécsett és testvérvárosában, Isztambul Beyoglu negyedében kerül sor.

A kiállítás fővédnöke Szabó László a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszter-helyettese és Ahmet Yildiz a Török Külügyminisztérium miniszter-helyettese. A 2N1C – Two nations one camera – Két Nemzet, Egy Kamera Ankara – Budapest fotókiállítás a Várkert Bazár Déli palotákban május 31-ig, keddtől vasárnapig 10.00-18.00 óra között tekinthető meg.