Kondor Béla munkái láthatóak a Várkert Bazárban

A magyar képzőművészet második világháború utáni nemzedékének egyik legfontosabb alkotója, Kondor Béla munkáiból rendez kiállítást a Várkert Bazár Testőrpalotájában péntektől a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart).

Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója a csütörtöki megnyitón emlékeztetett arra, hogy az intézmény immár az ötödik közös kiállítást rendezi meg a Kogarttal. Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kogart kuratóriumának elnöke felidézte, hogy Kondor Béla munkássága mindössze másfél évtizedet ölel fel, mégis máig meghatározó jelentőségű a magyar képzőművészetben.

A Kondor Béla XX. századi magyar festő és grafikusművész műveiből válogatott gyűjteményes kiállítás a Várkert Bazár Testőrpalotájában 2017. március 30-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Kondor Béla XX. századi magyar festő és grafikusművész műveiből válogatott gyűjteményes kiállítás a Várkert Bazár Testőrpalotájában.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Kondor művészetében nem mutathatók ki korszakok, stílusok, az egész életmű egységesen magas színvonalú – hangsúlyozta a művészettörténész, hozzátéve: céljuk ezért bemutatni annak a megánmitológiának, szimbólumrendszernek bizonyos elemeit, amelyből a kondori életmű táplálkozik.

Fertőszögi Péter elmondása szerint a kiállítás ezért tartalmi szempontok szerint, motívumok, sorozatok és témák alapján épül fel: a klasszikus művészetre visszautaló angyalok, szentek, próféták és történelmi események mellett megjelennek Kondor saját korának izgalmas témái is, mint a repülés, a gépmonstrumok vagy az ember fokozatos elidegenedése az egyre inkább széteső világban.

A Marosvölgyi Gábor és Fertőszögi Péter által rendezett tárlat külön érdekessége a Kondor Béla murális munkáit felvonultató terem, ahol az első vázlatoktól a végleges változatig együtt láthatja a közönség a művész szinte minden jelentős falfestészeti munkáját.

A kiállítás úgy fogja át az életművet és ad teljes képet, hogy minden terem Kondor művészetének más-más aspektusát tárja el, az azonos motívumokat a legkülönbözőbb műfajú munkákat egymás mellé állítva vizsgálja – emelte ki Fertőszögi Péter.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Várkert Bazár közös szervezésében létrejött tárlat július 2-ig látható.