A Budapest Angyala képregény nem amerikai szuperhős történet

Az ’56-os forradalom és szabadságharc történetéről szóló kéregény hiánypótló alkotás a legfiatalabb nemzedék számára.

Az ’56-os Emlékbizottság már az Emlékév kezdetén arra buzdította a programalkotókat, válasszanak olyan műfajokat is, melyek kifejezetten alkalmasak arra, hogy elérjék a legfiatalabb nemzedékeket. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere és az Emlékbizottság elnöke úgy fogalmazott: az 56-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján végre meg kell találnunk a nyelvet, amely megérinti az ifjúság szívét, hiszen míg a pesti srácokat és lányokat 1990-ig üldözték vagy felejtésre ítélték, sorstörténetüket, bátor kiállásukat a rendszerváltoztatás óta eltelt bő két és fél évtized alatt sem sikerült illően beemelnünk történeti emlékezetünkbe.

Tallai Gábor író, tanár, műfordító 2003 óta a Terror Háza Múzeum programigazgatójaként vesz részt a Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz köthető kiállítások, rendezvények, illetve egyéb projektek tervezésében, megvalósításában.

A K özép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány ennek jegyében kérte fel  Futaki Attila képregény rajzolót,  készítsen önálló kötetet az évfordulóra. A születő képregény forgatókönyvét Schmidt Mária történész, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa és Tallai Gábor író, a Terror Háza Múzeum programigazgatója közös ötlete alapján Tallai Gábor írta meg.

A Budapest Angyala című képregény-album közel egy éven át készült.

Futaki Attila képregény-rajzoló munkáit Franciaországban és az Egyesült Államokban is jegyzik. Álandó illusztrátora a New York Times-nak, a GQ magazinnak. tthon Spirál címen jelent meg önálló képregénye 2008-ban a Magvető Könyvkiadónál.

Futaki Attila és Tallai Gábor képregénye kétségtelenül olyan nyelven mesél az ’56-os forradalom és szabadságharc történetéről, melyet nem csak az idősebb nemzedékek és a tizenévesek, de a képregények iránt érdeklődő külföldi közönség számára is érthető. A Budapest Angyala nem amerikai szuperhős-történet, szereplői hétköznapi, hús-vér emberek. Főszereplője az Egyesült Államokba emigrált Angyal János, aki bár a megtorlás elől menekülve már a szabad világban él és vált sikeressé, szíve mélyén magyar szabadságharcos maradt, akinek hazaszeretete változatlan. Angyal a történet során nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy visszatérjen a Vasfüggöny mögötti kommunista Magyarországra, hogy bosszút álljon az immáron szovjet nagykövetként Budapestre érkező Petrov őrnagyon, aki évtizedekkel ezelőtt halomra gyilkolta bajtársait.

 

Budapest angyala - Futaki Attila és Tallai Gábor képregénye

Budapest angyala – Futaki Attila és Tallai Gábor képregénye

A kötet az alkotók szándéka szerint hamis pátosz nélkül mutatja be a pesti srácok és lányok szabadságért és függetlenségért vívott élet-halál harcát, valamint az állampárti kommunista rendszer embertelen természetét, mely az utolsó pillanatig szabadságellenes maradt.

Budapest angyala - Futaki Attila és Tallai Gábor képregénye

Budapest angyala – Futaki Attila és Tallai Gábor képregénye

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere és az ’56-os Emlékbizottság elnöke így ajánlja a könyvet: „Vannak, akik azt gondolják, a szuperhősök világának nem lehetnek vérbeli magyar szereplői. A szuperhősök vagy a galaxis távoli zugában, vagy minimum Amerikában születnek, és bár akadnak japán és francia képregény-bajnokok, az amerikai comics-világ gigantikusra rajzolt alakjai őket is elhomályosítják.

Itt egy kivétel, a Budapest Angyala! Magyarországon született, Európa kellős közepén. Olyasféle alak, mint Batman, az igazság megszállottja. A különbség, hogy ő nem hord álruhát, csupán kopott bőrdzsekijében küzd, holott nem is halhatatlan, mit Rozsomák, akinek sebei azonnal begyógyulnak. A másik különbség, hogy ő a miénk. Közülünk való és közénk való.Olyan, mint bármelyik pesti srác 1956-ban vagy 2016-ban. Azért képtelenség legyőzni, mert az univerzum legerősebb vírusával fertőzi meg a világot: a szabadsággal.”