"Trump térítse vissza vidéki utazásainak költségét"

Több floridai demokrata párti képviselő azt kérte az amerikai elnöktől, hogy térítse meg Palm Beach megyének azokat a költségeit és bevételkiesését, amelyeket gyakori látogatásaival okoz.

Becslésük szerint az 5,8 millió dollárt (1,7 milliárd forintot) is elérheti annak a költsége egy évben, hogy Donald Trump a megyében lévő nyaralójába, Mar-a-Lagóba utazik rendszeresen.

Az elnök január 20-ai hivatalba lépése óta már öt hétvégén látogatott el a nyaralójába, és ez csupán a helyi kisvállalkozásoknak 720 ezer dollár (208 millió forint) bevételkiesést okozott, a tűzoltóknak pedig 1,7 millió dollár (több mint 490 millió forint) pluszköltséget, és akkor még messze nem vettek figyelembe mindent – panaszkodott Lois Frankel, Alcee Hastings és Ted Deutch abban a levélben, amelyet a múlt héten küldtek az elnöknek, és amelynek egy példányát helyi idő szerint kedden megszerezte az AFP francia hírügynökség.

Palm Beach megye úgy számol, hogy az eddig felmerült költségeket és veszteségeket kivetítve az éves összeg legalább 3,3 millió dollár (csaknem 960 millió forint) lesz, de elérheti akár az 5,8 millió dollárt (1,7 milliárd forintot) is.

Ha a szövetségi kormány nem kárpótolja a megyét, akkor “tisztelettel arra kérjük önt, hogy csökkentse látogatásainak számát addig, amíg a kérdés térségünk számára kedvezően meg nem oldódik” – olvasható a levélben.

Megértik, hogy az elnök szereti a térséget, de attól még fizessen

Lois Frankel, aki West Palm Beach demokrata képviselője a washingtoni kongresszusban, hétfőn újságíróknak azt mondta: “Megértjük, hogy az elnök szeret ide járni, hiszen ez egy paradicsom. De ismét azzal a kéréssel fordulunk hozzá, hogy járjon közben annak érdekében: a megyének és a városnak térítsék meg annak költségeit, hogy a Fehér Házat télen Mar-a-Lagóba költöztetik”.

Hozzátette, hogy csökkenthetnék Palm Beach terhelését például azzal, hogy az elnök időnként nem oda, hanem a hagyományos elnöki üdülőbe, a Maryland állambeli Camp Davidbe látogat.

Sok intézkedést kell végrehajtani az elnök látogatása alkalmával

Az elnök vidéki látogatásai azzal járnak, hogy a térségben le kell zárni a légteret és bizonyos utakat, oda kell vezényelni a különleges szolgálatokat, nagyobb erőkkel kell készenlétben állniuk a tűzoltóknak, a rendőrségnek pedig biztosítania kell az elnök elleni vagy melletti tüntetéseket.