Theresa May: nincs visszaút, az Egyesült Királyság kilép az EU-ból

Megkezdődött az Egyesült Királyság uniós kiválási folyamata – közölte Theresa May brit miniszterelnök alsóházi beszédében. A brit uniós nagykövet átadta az erről szóló levelet az Európai Tanács elnökének. A Brüsszelbe küldött üzenetben az is szerepel, hogy a britek merész és nagyra törő szabadkereskedelmi egyezményt javasolnak az uniónak.

Bejelentette a Brexit elindítását a brit parlamentben Theresa May miniszterelnök. A politikus kora délutáni alsóházi beszédében közölte, hogy néhány perccel korábban a brit EU-nagykövet, Sir Tim Barrow átadta Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet.  Az egyezségnek ezen része szabályozza  –  és szerdai aktiválása hivatalosan elindította – a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. A szerződés alapján az elválásról szóló tárgyalásokra két éve van a feleknek, tehát a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról.

A legszebb idők még hátra vannak

Theresa May szerint történelmi a pillanat, amelyből nincs visszaút, az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót. Mint a mondta, a nagy fordulópontok döntései meghatározzák a brit nemzet karakterét, ő pedig hisz benne, hogy az ország  legszebb pillanatai még hátra vannak.

Hangsúlyozta, a brit EU-tagság megszűnése azt jelenti, hogy a brit törvényeket a jövőben “nem Brüsszel, hanem a londoni, az edinburghi, a belfasti és cardiffi parlamentek” hozzák. Azt is kiemelte, hogy az Egyesült Királyság egységes országként tárgyal majd az EU-val, figyelembe véve az ország mindegyik nemzetének érdekeit.

Direkt célzás

Az egységes ország említése egyenes utalás volt arra, hogy a skót kormány a héten hivatalosan is megkezdte az újabb függetlenségi népszavazás kiírásának előkészületeit. A skót vezetés arra hivatkozik, hogy az országos átlaggal ellentétben a helyi választók jelentős, 62 százalékos többsége a bennmaradásra voksolt a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson.

Theresa May azonban már a skót kormánynak az újabb referendum előkészítésére felhatalmazást adó keddi edinburghi parlamenti szavazás előtt gyakorlatilag kizárta az újabb skóciai függetlenségi népszavazás közeljövőbeni engedélyezését. A miniszterelnök azzal érvel, hogy jelenleg minden energiát az Európai Unióval folytatandó tárgyalássorozatra kell összpontosítani, és ha ezzel egy időben a skóciai népszavazással is foglalkozni kellene, az rontaná az esélyeit egy olyan megállapodás elérésének az EU-val, amely Skócia számára is kedvező.

Theresa May aláírja az 50. cikkelyt Londonban, 2017. március 29-én (Fotó: Reuters/Christopher Furlong)

Theresa May aláírja Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet Londonban, 2017. március 29-én (Fotó: Reuters/Christopher Furlong)

Hangsúlyozta, hogy új, komoly és mély kapcsolatot építenek ki az EU-val, amely gazdasági és biztonsági érdekeken alapul. Azt is kiemelte, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

 

Marad a liberális demokrácia mellett

Theresa May szerint az Egyesült Királyság az Európai Unió intézményrendszeréből lép ki, de Európát soha nem hagyja el.  Hangsúlyozta: London továbbra is az EU-tagországok szoros és elkötelezett szövetségese marad, annál is inkább, mivel a világnak most nagyobb szüksége van a liberális demokrácia Európában honos értékeire, mint valaha, és az Egyesült Királyság is magáénak vallja ezeket az értékeket.

Merész szabadkereskedelmi egyezményt akarnak

Theresa May bejelentette, hogy a brit kormány “merész és nagyra törő” szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az Európai Uniónak. Az ajánlat a kilépési folyamat elindításáról átadott levélben szintén kiemelt helyen szerepel. Az üzenet szerint egy ilyen szabadkereskedelmi megállapodásnak átfogóbbnak kellene lennie minden korábbi hasonló egyezménynél, hogy magában foglalhassa egyebek mellett a pénzügyi szolgáltatási szektort is.

Az egységes piacról lemondanak

A levélben a brit kormány megerősíti ugyanakkor, hogy nem törekszik a brit tagság fenntartására az EU egységes belső piacán az uniós tagság megszűnése után. Az értesítés szerint London megérti és tiszteletben tartja azt az uniós álláspontot, hogy az egységes belső piaci tagsághoz kötődő négy szabadságjog – a munkaerő, a tőke, a javak és a szolgáltatások szabad áramlásához fűződő jog – egymástól nem szétválasztható, és nem lehet közülük “külön kicsemegézni” egyiket sem.

Theresa May már korábban bejelentette, hogy az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Unió egységes belső piacán sem, mivel e tagsághoz olyan feltételeket kellene teljesíteni, mintha a brit EU-tagság meg sem szűnne.

Veszélyes és felelőtlen

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője Theresa May felszólalására reagálva kijelentette: a Labour elfogadja a brit választók döntését arról, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból, de a brit kormány által felvázolt Brexit-menetrendet felelőtlennek és veszélyesnek tartja.

Corbyn különösen éles bírálattal illette a kormányfő azon korábbi kijelentését, hogy egy rossz megállapodásnál az is jobb, ha nincs megállapodás az EU-val a tárgyalási folyamat végén. A Munkáspárt vezetője felidézte, hogy a pénzügyminisztérium tavalyi becslése szerint a brit GDP 7,5 százalékának megfelelő gazdasági veszteséggel járhat, ha az EU-tagság kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás elérése nélkül szűnik meg.

A Munkáspárt ragaszkodik az egységes piachoz

Corbyn kijelentette: a Munkáspárt több más feltétel teljesülése mellett csak akkor támogatja a konzervatív kormányt a Brexit-tárgyalások folyamatában, ha a kormányzati stratégia központi céljává válik a brit gazdaság további teljes körű hozzáférése az EU egységes belső piacához.

Többször kiabálásba fulladt a vita

A vélemények ismertetése kemény parlamenti csatát hozott, a heves vitát John Bercow házelnöknek többször is meg kellett szakítania, hogy rendreutasítsa a kiabáló képviselőket.

Lehet, hogy csak őszig húzódik a kezdés

Az Európai Unió egy hónap múlva tart rendkívüli csúcsértekezletet,amelynek fő napirendi pontja a Brexit-folyamat elkezdése lesz, de londoni elemzői vélemények szerint nem kizárt, hogy az érdemi tárgyalássorozat csak a szeptemberi németországi választások után kezdődik.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brit kormány levele után kijelentette, az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások a kárelhárításról fognak szólni, a cél az EU állampolgárai, vállalatai és tagállamai által elszenvedett veszteségek minimalizálása.