Fidesz: a CEU sem állhat a magyar törvények fölött

Egyetlen külföldi egyetem, így a "Soros-egyetem" sem vonhatja ki magát a magyar jogszabályok alól, nem állhatnak a törvények fölött - jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

A képviselő azt mondta, meglepődött, hogy “ekkora perpatvar” lett a Közép-európai Egyetemmel (CEU), a “Soros-egyetemmel” kapcsolatban.

Kifejtette: az Oktatási Hivatal a Magyarországon működő külföldi egyetemeket vizsgálva jutott arra a megállapításra, hogy több külföldi egyetem is törvénytelenül működik Magyarországon és visszaél a törvényi kiskapukkal. A szabálytalanságokban közös, hogy az érintett egyetemek az anyaországban nem folytatnak semmilyen oktatási-képzési tevékenységet – tette hozzá, a csalás kategóriájába sorolva ezt a helyzetet.

Minden ilyen típusú oktatási vállalkozásoknak, felsőoktatási intézménynek be kell tartania a magyar jogszabályokat – jelentette ki Németh Szilárd. A politikus a felsőoktatási törvény javasolt módosítását idézve elmondta: a tervek szerint az Európai Unión kívül alapított egyetemek csak akkor működhetnek Magyarországon, ha az adott ország és Magyarország nemzetközi egyezményt köt erről. Ez szerinte nem egy teljesíthetetlen feltétel, csak akarat kérdése.

Németh Szilárd a politikusi reakciókat is érdekesnek nevezte az ügyben, mert szerinte aki azonnal “Soros-problémát lát a kérdésben”, az egyértelművé tette, hogy Soros György érdekeit szolgálja a magyar parlamentben, hozzátáve, a ma megszólalt pártok a Soros egyetem mellett állnak ki, szemben a magyar törvényekkel.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról azt mondta, a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezne. Mindenkinek meg kell felelnie a magyar törvényeknek én azt gondolom, hogy nincs olyan egyetem, nem szabad lennie olyannak Magyarországon, aki a törvények felett állónak képzeli magát, ez igaz egyébként valóban a Soros-egyetemre, a CEU-ra is – mondta.

Az államtitkár nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a CEU ellehetetlenítése-e a kormány célja, és jelezte: szerda este ülnek le tárgyalni az egyetem rektorával.