Bánkuti: a magyar fotósok kevésbé szenzációhajhászok és nagyon emberközpontúak

Megnyílt a 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás, ahol több mint 360 fénykép látható. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban kiállított munkákat 5500 fotó közül választotta ki a zsűri. A kiállítást Szalay Zoltán alapítónak szentelték, aki idén halt meg 82 éves korában – hangzott el az M1 Ma délelőtt című műsorában.

Szalay Zoltán egy nagyon nagy személyiség volt, rengeteg fotográfust képzett. Sokat köszönhet neki a szakma. Hihetetlen nagy dolog volt, amikor elindította a Sajtófotó Kiállítást. 35 éve még nagyon sok fotó nem jelenhetett meg a sajtóban. Ő viszont vállalta, hogy szerepeljenek a kiállításon olyan képek is, amelyek kritikusak, vagy nagyon kritikusak voltak. Emiatt hosszú sorok vártak arra, hogy bejussanak – mondta Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának titkára.

Hogy senki nem vádolhasson elfogultsággal bennünket, általában 3-4 nagy fotográfust, vagy képszerkesztőt hívunk meg. Idén a zsűri elnöke Szlukovényi Tamás, a Reuters egykori fotóigazgatója volt.

Idén Balázs Attila, az MTV és az MTVA fotósa nyerte a nagydíjat a Down-szindrómás gyermekeket befogadó osztályról készített sorozatával. Bánkuti szerint a sorozat a külföldieknek is tetszett, és nagyon emberi volt. A magyar fotográfusok egyébként szerinte kevésbé szenzációhajhászok és nagyon emberközpontúak.

Balázs Attila, az MTI/MTVA fotóriportere, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját elnyert fotós a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat kiállításán a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2017. március 27-én. A fotós A maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség című sorozatáért kapta a díjat. MTI Fotó: Kovács Tamás

Balázs Attila, az MTI/MTVA fotóriportere, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját elnyert fotós a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat kiállításán a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2017. március 27-én. A fotós A maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség című sorozatáért kapta a díjat (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Idén láthatóak a kiállításon az olimpiai események, az összes örömünk és bánatunk ennek kapcsán. Idén kevesebb a politika, és sokkal több a mindennapi életből ellesett pillanat. Nagyon sok fiatal nyert idén és markánsan mutatta meg a képességeit: az André Kertész-nagydíjat egy veseátültetésről készített anyag nyerte meg, melyet Szekeres Máté, a Metropolitan Egyetem végzős hallgatója készített, a Szalay Zoltán-díjat pedig Sivák Zsófia, a MOME hallgatója kapta – sorolta.

Ma technikailag sokkal könnyebb megoldani a fotográfiában bármit, mint rég. Ha vesz egy fotográfiához nem értő ember egy megfelelő gépet és azt megfelelően beállítja, akkor technikailag tökéletes, vagy közel tökéletes képeket tud készíteni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a képek esztétikailag is tökéletesek. A ma fotográfusát igazából az emeli ki a többi közül, hogy sokkal jobban kell komponálni, végiggondolnia, mit fényképez le – magyarázta.

Ma már minden iskolás képes technikailag jó képeket készíteni. Reméljük, közülük is kiválik majd egy André Kertész – hangoztatta.