Apró kockarobotok segíthetik az űrállomás asztronautáit

A NASA Ames Kutatócentrumának intelligens robotokkal foglalkozó csoportja apró "házvezető" robotot fejleszt, amelyet még idén szeretnének felbocsátani a Nemzetközi Űrállomásra.

A harminc centiméteres, Astrobee nevet kapott kis kocka az űrállomáson mozog majd apró, ventilátorral működtetett manőverező rakétáival és számos feladat elvégzésében segíti az űrhajósokat.

A piciny készüléket úgy fejlesztették, hogy leválthassák vele a jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) ügyködő SPHERE robotokat.

Az Astrobee néhány új funkcióval teszi majd könnyebbé az űrbeli életvitelt. Autonóm működésre képes, de irányítható lesz a houstoni Johnson Űrközpontból is.

Leltárba veszi majd a több ezer szerszámot és egyéb felszerelést rádiófrekvenciás szkennerével, emellett folyamatosan monitorozza a környezeti feltételeket az űrállomáson. Houston emellett a rajta lévő kamerákkal követni tudja az űrhajósokat és a kísérleteket. Eme utóbbihoz az asztronautáknak rögzített kamerákat kell jelenleg használniuk.

Három Astrobee robotot terveznek felküldeni, bár közülük egyszerre csak kettő üzemel majd.

A számos „házvezetési” és megfigyelési feladat elvégzésével a robotok felszabadítják az űrhajósokat, akik így a tudományos kutatásokra és kísérletekre tudnak összepontosítani.

A szakemberek azt is tervezik, hogy mágneses meghajtórendszereket is tesztelnek rajtuk, ezt a technológiát a későbbiekben együttműködő és formációban repülő műholdrajoknál lehetne használni.