Útjára indul a Keresztúri esték

Egy élmény akkor igazi, ha abban minél több érzékszervünk vehet részt. A Keresztúri esték március végétől erre adnak lehetőséget. A rendezvényeknek a Henye Borbár ad otthont, ahol nem csupán finom tokaji borokat szagolhat és ízlelhet karcsú, lágy érintésű poharakban, de mindehhez pompásan társuló zenéket, színházi előadókat hallgathat, mindezt egy olyan pazar látvánnyal párosítva, amit a helyszín tera­száról látható tokaji panoráma biztosít.

Élményegyüttes

A helyszín szinte tálcán kínálja a lehetőséget egy kulturális programsorozat beindítására, amelyet most a Kultúra a magyarságért Nonprofit Kft. vállalt magára.

– Március végétől egészen őszig minden péntek estére olyan kulturális csemegét kínálunk a látogatóknak, amely miatt megéri, hogy ne csupán szombaton látogassanak el Tokaj-Hegyaljára, de már péntek délután keljenek útra – mondja Kalocsai László, a Keresztúri esték egyik megálmodója. – Nem konkurensei kívánunk lenni a régióbeli eseményeknek, hanem kiegészítői. A Keresztúri esték programjai garanciát jelentenek a tartalmas kikapcsolódásra. Valljuk, a kultúra is szerves része annak az élményegyüttesnek, amelyet a Tokaji borvidék kínál a természeti értékek, a különleges borok, a kulináris élmények mellett. A humán háttér nem volt a legteljesebb ezen a borvidéken. A Fesztiválkatlan beindulásával ezen a területen is megmozdult valami. Azt szeretnénk, ha nem csupán a nyár egy részére összpontosulnának ezek a programok, hanem kicsit kihúzva a szezont, tavasztól őszig kínálunk programokat, amelynek keretében a programigazgatónk javaslatára egy kicsit előtérbe helyeznénk a Felvidéken élő művészeket, amelyet Kassa közelsége is kínál.

Egy kis plusz

– Kassán születtem és éltem húsz éven keresztül, sok olyan produkcióval, előadóval kerültem kapcsolatba, akik talán nem annyira ismertek Magyarországon, de akik bemutatandó értékeket képviselnek – mondja Kolár Krisztina, a Keresztúri esték programigazgatója. – A fellépők örömmel vállalták a felkérést, szívesen jönnek el Bodrogkeresztúrba. Reményeink szerint az első évadot sok további is követi majd, és egy olyan pluszt tudunk felmutatni a Keresztúri estékkel, amely még vonzóbbá teszi a Tokaji borvidéket.

A program filozófiája

„A Keresztúri esték kikapcsolódás. Minden pénteken egy kellemes estét tölthetünk el a Henye Borbárban, lelkünket változatos zenei stílusokkal és színházzal, testünket kitűnő borokkal és borkísérő falatokkal táplálva. A Kereszt­úri esték magyar–magyar találkozási pont. Műsorunkban sok felvidéki és hazai színházi és zenei együttes megtalálható. A Keresztúri esték egy metszéspont. Kassa és a Tokaji borvidék találkozása, egykori együttműködésének, kapcsolatainak helyreállítása. A Keresztúri esték segítés, támogatás.

A jegybevételünket a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánljuk fel, hogy Böjte Csaba vezetésével támogassák, védelmezzék a gyermekeket.”

Programok

Március 31.

18.00: Megnyitó. Jazzkoncert: Gyárfás István trió feat. Elek István & Molnár Enikő

Április 7.

18.00: Szeretettel. Szvorák Katalin és Kudlik Júlia estje

Április 14.

18.00: Költészet napja. Földes László Hobo: Tudod, hogy nincs bocsánat – József Attila versei

Április 21.

19.00: ForYouAcapella énekegyüttes, Felvidék

Május 5.

19.00: Francia sanzonest. Szeder-­koncert

Május 12.

19.00: Szűcs Gabi és a Stereo Swing koncertje

Május 19.

19.00: Rege a tűzről és jácintról, Nagy László műve nyomán. Kiss Szilvia, Gál Tamás és a Kor-Zár verséneklő együttes, Felvidék

Május 26.

19.00: Kassa, a szerelem városa – sanzonest. A Kassai Thália Színház vendégjátéka