Magyar tudástranszfer Chilébe

Chile a Föld kivételes természeti laboratóriuma is, amely az idei évtől új kutatóközpontnak ad helyet. A tudományos munka elindításához az Atacama-sivatagban már öt éve dolgozó magyar kutatócsoportot kérte fel a régiós kormányzat.

A Földgömb Atacama Klímamonitoring Program delegációja a Környezeti és Technológiai Kutatóközpont átadó ünnepségére utazott Chilébe, Vallenarba. A március 16-i ceremónián előadást tartott a kutatási program irányítója, Dr. Nagy Balázs az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője és Heiling Zsolt, a kutatási program szervezője.

A központot Miguel Vargas Correa az Atacama régió kormányzója adta át, a Huascói járás vezetőjének, Vallenar polgármesterének, valamint Ibar Espinoza Saavedrának, a CCIRA (Corporación para la Competividad e Innovación de la Región de Atacama) igazgatójának közreműködésével. Az átadási ünnepségen Magyarországot Dr. Washington Alberto León Bon tiszteletbeli konzul képviselte – áll a szervezők közleményében.

Az avatást és az alapító okirat aláírását követően Ibar Espinoza Saavedra és a magyar kutatási program képviseletében Tar Krisztina (Transdanubio Innovaciones SpA, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Chilei Partnerirodája) írt alá együttműködési megállapodást a kutatóközpont működtetéséről.

Heiling Zsolt, Ibar Espinoza Saavedra és Dr. Nagy Balázs. (Fotó: Földgömb Atacama Klímamonitoring Program)

Heiling Zsolt, Ibar Espinoza Saavedra és Dr. Nagy Balázs. (Fotó: Földgömb Atacama Klímamonitoring Program)

A megnyitó után a meghívottak megtekinthették a Kálló Péter fotográfus felvételeiből nyílt kiállítást, mely a Földgömb Atacama Klímamonitoring Expedíciót mutatja be. A kiállítás anyagát Magyarország chilei nagykövetsége bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

A Földgömb Atacama Klímamonitoring Program kutatása ezzel új lendületet vesz. A jövőben magyar szakemberek bevonásával helyszíni laborháttérrel, az egész régióra kiterjesztve folytatódik majd a munka. A vizsgálat elsődleges célja, hogy meghatározza az Atacama régió vízbázisát adó permafroszt (örökfagy) változásának dinamikáját a Száraz-Andok ezen vidékén, és választ adjon a térség vízellátását meghatározó egyre égetőbb kérdésekre – írja a közlemény.

A magyar kutatók 2012-ben műszerezték be a Föld legmagasabb vulkánját a 6893 méter magas Ojos del Saladót, mely a bolygó legmagasabban végzett klímamonitoring vizsgálata és immár konkrét eredményeket is hozott. Az átadási ünnepségen a magyar delegáció beszámolt az eddigi eredményekről és a bemutatta a jövőbeli terveket a régió vezetőinek, valamint a sajtónak.

A kutatóközpont bejárata. (Fotó: Földgömb Atacama Klímamonitoring Program)

A kutatóközpont bejárata. (Fotó: Földgömb Atacama Klímamonitoring Program)

A kutatóközpont a laborok felszerelését követően tényleges működését még idén megkezdi, és már 2018-tól fogad magyar tudósokat a kutatási program megvalósítására.

A megnyitó ünnepséget követő napokban a szakemberek előadást tartottak az Atacama Egyetemen, valamint Santiagóban találkoztak Gabriel Rodriguez Garcia-Huidobro nagykövettel, a chilei Külügyminisztérium Energia, Tudomány, Technológia és Innovációs Osztályának igazgatójával is a jövőbeni együttműködési lehetőségek egyeztetése céljából.