A Csillagok háborúját idézi Amerika új csodafegyvere

Közzétettek egy videót az USA Star Wars technológiájú elektromágneses fegyveréről.

Anélkül tud elpusztítani egy 125 mérföldre (200 kilométer) fekvő keménypáncélzatú célpontot, hogy lőszerre lenne szükség – írja a Newsweek.

Az elektromágneses fegyver (railgun) töltényét 4500 mérföld/órával tudja kilőni, ami 7200 km/h-át jelent.

Csak a miheztartás végett: a hangsebesség tengerszinten 1225 km/h.

A felvétel tanulsága szerint egyébként a tesztet még tavaly novemberében hajtották végre. A nagyon gyors lövést több kameraállásból és szuperlassítás mellett is megcsodálhatjuk.

Nem jó a sok lőszer

„A nagysebességű töltény kinetikus energiájának köszönhetően nem kell a hajón nagy mennyiségű robbanószert tartani, valamint a csatatéren nem okozhatnak problémát a fel nem robbant lövedékek” – írja honlapján a Tengeri kutatás irodája.

Magyarán a „Star Wars technológia” annyit jelent, hogy kémiai meghajtók helyett áramot használnak, hogy hiperszonikus sebességre gyorsítsák a töltényt. Robert Freeman az iroda szóvivője kifejtette, hogy a csatahajók egyik legnagyobb gyengeségét az jelenti, hogy rengeteg robbanószert kell rajtuk tárolni.

Újraírják a játékszabályokat

2014-ben Bryant Fuller altengernagy egy interjúban kifejtette a projekttel kapcsolatban, hogy feladták a leckét ellenfeleiknek, akik ezek után elgondolkodnak majd: meg akarnak-e egyáltalán támadni a fegyverrel felszerelt csatahajókat.

A haditengerészet sem kevésbé büszke, honlapjukon kijelentik, hogy gyakorlatilag újraírták a játékszabályokat. Az is kiderül, hogy a projektbe még 2005-ben fogtak bele és 250 millió dollárból (71,3 milliárd forint) hozták tető alá.