Milyen az ideális bébiszitter?

Sokan nem tudják, hogy ha gyermekfelügyeletet vállalnak, azután is kell adózniuk. Van, aki minimálbéren bejelenti állandó bébiszitterét, de legtöbben mellékes jövedelemnek tekintik. Alapos, gondos, megbízható. Számít-e a tapasztalat vagy a képzettség? – a többi közt erre a kérdésre keresték a választ a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Legtöbben nem is hirdetik magukat, hanem az ismerősök egymásnak ajánlják a bébiszittereket.

Kicsit mintha családtag lenne

Az, aki a gyerekre vigyáz, kicsit olyan, mintha családtag lenne – mondta a riportban az egyik interjúalany, aki korábban maga is bébiszitter volt.

Régen számos ismerősének a gyermekére vigyázott, és nem kért érte pénzt. Később, tanulmányai alatt ebből jött egy kis mellékes az ösztöndíj mellé.

A gyermeknek szeretnie kell, akivel otthon marad

Nagyon fontos, hogy bizalmi kapcsolat legyen a gyerekkel, de azért meg kell neki mondani azt is, hogy akkor most ágyba megyünk. Ugyanazok a szabályrendszerek kell, hogy működjenek, mint családon belül. A gyereknek ugyanakkor szeretnie kell, akivel otthon marad. Ha ez nincs meg, akkor az egész egy börtön, és menekül az elől, hogy apa és anya elmenjen otthonról – hívta fel a figyelmet.

Mint mondta: ismer olyan kolleganőt, aki minimálbérre be van jelentve, és ugyanannyi pénzt kap akár többet, akár kevesebbet kell menni a gyerekhez. Az esetek többségében azonban ez a foglalkozás bújtatott munka.

A kép illusztráció. MTI Fotó: Mészáros János

A kép illusztráció. MTI Fotó: Mészáros János

Itthon többnyire pár órás segítség kell

Stettner Tímea, a bébiszitterinfo honlap egyik üzemeltetője azt mondta: Magyarországon főként a néhány órás segítség a jellemző, és ritkán fordul elő a bentlakásos megoldás. Külföldön inkább az utóbbi a megszokott.

Spiller Mariann pszichológus, felnőttoktatási szakértő arról beszélt, hogy az elsődleges szocializáció – a család – után belépnek a gyermek életébe különböző személyek, óvónő, tanár, nagymamák és akár a bébiszitter is. Arról a gyermeknek nem sok fogalma van, hogy rokoni vagy nem rokoni szál köti utóbbihoz, sokkal inkább az érzelmek dominálnak. Bébiszittert egyébként mindig a „gyermek választ”. Olyan szülőt még nem látott, aki nem azt leste volna, a gyermek hogyan viszonyul a bébiszitterhez – tette hozzá.

Ez is egy olyan munka, amelyhez ha nem is feltétlenül végzettség, de tapasztalat kell. Munkanélkülieknek nem ajánlott – véli Stettner Tímea, aki elmondta azt is, hogy valamennyi jelöltjükkel személyesen beszélgetnek el, és mindenkit értékelnek a munkaadók, akár egy aukciós oldalon.

Spiller Mariann arra hívta fel a figyelmet, hogy náluk először tanfolyamot kell végezniük azoknak, akik bébiszitterek akarnak lenni, ezt követően pedig portfóliót készítenek róluk, ami kiterjed az erkölcsi bizonyítványtól az egészségügyi alkalmasságig, a gyakorlati igazoláson át mindent megkap a szülő.

Mackószembe épített kandikamera

A bébiszittert egyébként először gyakran megfigyelik, akár „mackószembe épített kandikamerával is”, és többnyire a harmadik alkalommal hagyják egyedül a gyerekkel – mesélte.

Hangsúlyozta: a bébiszittert minden esetben le kell informálni. Stettner Tímea szerint a szülők el is várják a referenciákat.

Fiatal vagy idősebb bébiszittert válasszunk? 

Elárulta azt is, hogy ő a nagymamakorú bébiszittereket preferálja. Nem ijednek ugyanis meg, ha 41 fokos láza van a gyereknek vagy leesik a mászókáról, tudják, mit kell tenni, mert felneveltek “négy gyereket, három unokát”. Húsz év alatt ugyanakkor nem bízna gyermeket senkire – tette egyértelművé.

Spiller Mariann megerősítette, hogy egy idősebb nő tapasztalatával nem ér fel egy fiatalé, előbbi ugyanakkor nem is tud mondjuk úgy focizni a gyerekkel, mint az utóbbi. Nem ugyanaz a két kategória: a szülők pontosan tudják, hogy játszótársat keresnek a gyermekük mellé, vagy egy újszülöttet szeretnének rábízni egy végzettséggel rendelkező személyre – éreztette a különbséget.