Az Iszlám Állam katonája gyilkolt Londonban

Az esti hírek szerint csütörtökön este életét vesztette a kórházban egy 75 éves férfi, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett a szerdai londoni terrortámadás után, így ötre emelkedett a halálos áldozatok száma. Az Iszlám Állam magára vállalta a londoni terrortámadást, és közölte, hogy az ő katonájuk hajtotta végre a merényletet.

Az Iszlám Állam csütörtök délután magára vállalta a terrortámadást – tudósított az AFP hírügynökség az Amaq jelentéseire hivatkozva. A brit hatóságok már az Iszlám Állam bejelentése előtt feltételezték, hogy a merényletnek valamilyen formában köze volt az iszlamista terrorizmushoz, és ebből kiindulva kezdték meg a nyomozást.

A rendőrség több helyen hajtott végre rajtaütést, a nagy-britanniai iszlamisták fellegváraként számon tartott Birminghamben, Londonban és más helyeken összesen nyolc embert vettek őrizetbe.

 

Megerősített rendőri jelenlét Londonban 

A támadón és a halálra szúrt rendőrön kívül két civil halt meg – közölték a hatóságok. Mark Rowley, a brit terrorelhárítás vezetője arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma összesen negyven. Az esti hírek szerint csütörtökön este életét vesztette a kórházban egy 75 éves férfi, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett a szerdai londoni terrortámadás után, így ötre emelkedett a halálos áldozatok száma.

Rowley közölte, hogy az emberek megnyugtatása érdekében a következő napokban több fegyveres rendőr lesz az utcákon, az ügyön pedig rendőrök százai dolgoznak. A terrorelhárítás vezetője megnevezte a meghalt rendőrt is. A késes támadó leszúrt áldozata Keith Palmer, 48 éves volt, a londoni rendőrség adománygyűjtést szervezett a férfi családja számára.

A két civil áldozat Kurt Cochran és Aysha Frade.

Nyilvános az elkövető személye

A rendőrség csütörtök délutáni bejelentése szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre. Masood a délkelet-angliai Kentben született, és az utóbbi időben a közép-angliai West Midlands országrészben élt.

II. Erzsébet részvétet nyilvánított

“Legmélyebb részvétét” fejezte ki csütörtökön II. Erzsébet brit királynő az előző nap London központjában végrehajtott terrortámadás érintettjeinek, és egyúttal méltatta a történtekre adott rendőrségi választ.

“Gondolatban azokkal vagyok, imáim és legmélyebb részvétem azoknak szól, akiket sújtott a tegnapi szörnyű erőszak” – hangsúlyozta közleményében a 90 éves uralkodó, aki egyúttal köszönetet mondott a rendőröknek ás mindazoknak, akik oly önzetlenül igyekeztek másokat megvédeni.

A királynő eredetileg csütörtökön nyitotta volna meg hivatalosan a londoni rendőrség új székházát, de a rendezvényt a terrortámadás miatt lefújták.

Spanyolországban az áldozatokra emlékeztek

A délben a madridi parlament alsóházának belvárosi épülete előtt a képviselők, a kormányzati hivataloknak otthont adó Moncloa-palota előtt pedig Mariano Rajoy miniszterelnök és kabinetjének több tagja adózott az áldozatok emlékének.

A kormányfő táviratban nyilvánított részvétet és fejezte ki együttérzését a spanyol kormány nevében Theresa May brit miniszterelnöknek

Mint írta, egységesnek kell maradniuk “az ilyen típusú fenyegetésekkel szemben”, amelyek “mindenkit egyformán érintenek, és nem ismernek határokat”.

Korábbi sajtóértesülések szerint a szerdai merénylet halálos áldozatai között egy spanyol állampolgár is van.

A spanyol külügyminisztérium tájékoztatása szerint a 43 éves nő valójában londoni születésű brit állampolgár, akinek édesanyja spanyol, így rokonai élnek a galíciai Betanzosban.
A település önkormányzata háromnapos gyászt rendelt el. Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a városházán, ahogy a galíciai parlament épületén is. A helyi képviselők délben itt is egy perces néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra, és így tett a galíciai autonóm közösség több önkormányzata is.

A spanyol királyi pár Twitter-üzenetben fejezte ki megrendülését és együttérzését brit fővárosban történt merénylet miatt.

Theresa May: brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott szélsőséges nézetei miatt – mondta csütörtökön a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva Theresa May brit miniszterelnök.

Áder János részvéttáviratot küldött II. Erzsébet királynőnek 

Áder János – mint írta – megrendülve és mély szomorúsággal értesült a merényletről, amelyben több ártatlan ember életét vesztette. A magyar nép és a maga nevében részvétéről és mély együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait, és mihamarabbi felépülést kívánt a sérülteknek.

“Magyarország szigorúan elítéli ezt a kegyetlen és gyalázatos erőszakcselekményt. Imádkozunk az érintett családokért, együttérzünk velük ezekben a nehéz időkben” – írta.

Brit zászló világított szerte a világon

A szolidaritás jegyében kék-piros-fehér fények gyúltak ki.

Egy percnyi csend

Habár a Westminster-híd és a parlament környéke továbbra is kordonokkal van lezárva, az intézmény dolgozói ma reggel már bejuthattak munkahelyükre, ennek értelmében ma minden ott dolgozó egyperces néma felállással tiszteleg majd a londoni terrortámadás áldozatai előtt – írja az Independent.

Vélhetően ismerik az elkövető kilétét a hatóságok 

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott az M1 Ma reggel című műsorában, hogy a rendőrök “pillanatok alatt” azonosították, hogy Birminghamben bérelték az autót, amellyel Londonban járókelők közé gázoltak, de nem biztos, hogy ugyanaz volt a bérlő és a támadó.

Kis-Benedek József szavai szerint a módszerből ítélve az Iszlám Állam ideológiáját követte a merénylő.

Közölte, hogy nem tekinti magányosnak az elkövetőt: segíthették a kocsibérlésben, és a helyszín kiválasztásában is “súghattak neki”. Előkészített akcióról lehet szó, “nem véletlenül” vettek ennyi embert őrizetbe Birminghamben – jegyezte meg.

Védelmi miniszter: feltételezhető a kapcsolat az iszlamista terrorizmussal 

A brit hatóságok feltételezik, hogy a londoni merényletnek valamilyen formában köze van az iszlamista terrorizmushoz – jelentette ki Michael Fallon brit védelmi miniszter csütörtökön a BBC rádiójának nyilatkozva. A rendőrség vizsgálja, hogy a támadón kívül, aki egyedül hajtotta végre tettét, mások segítették-e ebben, vagy részt vettek-e a tervezésben – tette hozzá.

Fallon bejelentette, hogy felülvizsgálják a brit parlament épületére vonatkozó biztonsági előírásokat.

Mark Rowley, a londoni rendőrség terrorelhárítási vezetője közölte, hogy a tettes három embert ölt meg a korábban közölt néggyel szemben: egy rendőrt késsel szurkált halálra, és két elütött járókelő halt bele sérüléseibe. Egyikük egy ötvenes éveiben járó, eddig ismeretlen férfi. A másik elütött áldozat egy 43 éves, kétgyermekes édesanya, Aysha Frade, aki éppen úton volt gyerekei iskolája felé, de a hídon a támadó kíméletlenül elgázolta a szürke Hyundaiával.

Hét embert letartóztattak a londoni terrortámadással kapcsolatban

A hatóságok első tájékoztatása szerint különböző nemzetiségű embereket vettek őrizetbe.

Birminghami lehetett az elkövető

Meg nem erősített hírek szerint a terrortámadás elkövetője a közép-angliai Birmingham városából származhatott. A városban bérelhették a támadáskor használt autót. A rendőrség nemrég házkutatást tartott a városban, több embert őrizetbe vettek.

Ezzel kezdődött

Kettős támadás rázta meg szerda délután London központját: egy késsel felszerelkezett autós embereket gázolt a Westminster-hídon, majd autójából kiszállva a parlament bejáratnál rátámadt egy rendőrre. A támadó, a megtámadott rendőr, két elgázolt személy is meghalt, valamint még egy civil elhunyt, a sérültek száma csaknem félszáz. A londoni rendőrség terrortámadásként kezeli az incidenst. A londoni magyar nagykövetség telefonszáma: 00 44 20 7201 3440.

Ellenállnak a britek

Aljas és beteg támadásnak nevezte a tegnap délutáni merényletet Theresa May brit miniszterelnök. A politikus szerint a támadó azért vette célba a parlamentet, mert az a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok és jogállam jelképe.

Úgy fogalmazott: a britek soha nem fognak engedni a terrornak. A brit miniszterelnök bejelentette: nem változik Nagy Britanniában a terrorkészültségi szint. Így továbbra is a legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely 2014 augusztusában lépett életbe.

London lakosságát sokkolták a történtek.

Mindenki megrémült, sokan újabb támadásoktól tartanak – erről beszéltek a Híradónak a kint élő magyarok. Van, akinek a munkahelyén szóltak, hogy mi történt. Egymást keresték a barátok és ismerősök, hogy mindenki rendben van-e.

A magyar kormány részvétét fejezi ki az áldozatok családjának, és mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek

A közlemény szerint a hivatalos úton az Egyesült Államokban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megdöbbenéssel értesült a londoni eseményekről. Úgy fogalmaztak: az ilyen tragikus események is aláhúzzák annak fontosságát, hogy az európai politikában az európai emberek biztonságának garantálása első helyen kell, hogy szerepeljen.

Lehet még hasonló támadás

Továbbra is számolni kell a londonihoz hasonló támadások kockázatával, éppen ezért a biztonsági szerveknek tovább kell folytatniuk az ellenőrző, felderítő munkát a következő évtizedekben – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en. A szakember azt is hozzátette: rendkívüli módon megnehezíti a felderítést, hogy külső jegyek alapján sem lehet megállapítani a potenciális elkövetőket.

A terrortámadás napjának történéseit ide kattintva olvashatja el.