Ekkor lesz „nyugdíjasbéke”

Az Orbán-kormány egy csőd szélén álló, eladósodott országot, és egy elégedetlen nyugdíjastársadalmat örökölt. Utóbbitól elvették a 13. havi nyugdíjat és a felzárkóztatási programban várható nyugdíjkiegészítéseket - jelentette ki Semmelweis Ferenc, a Nyugdíjasok Szociális Fórumának elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Emlékezetett: az Orbán-kormány ígéretet tett, miszerint bármilyen nehézségekkel is küzd az ország, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét. Emellett kötelezettséget vállalt arra is, hogy az ellátórendszernek a korszerűsítésével is javít a nyugdíjasok helyzetén.

Megemlítette: a kormány kijelentette, hogy a nyugdíjasok nem egy eltartott nemzedék, hanem komoly erőforrásai a gazdaságnak.

Felsorolt olyan kormányzati intézkedéseket, melyek a nyugdíjasokra is pozitív hatással voltak. Ilyen többi közt a rezsicsökkentés és az áfacsökkentés. Ezek a nyugdíjaskosár meghatározó elemeit érintik, vagyis a nyugdíjasokra fokozottan pozitív a hatásuk – érvelt.

A pozitív intézkedésekkel szemben azonban van a nyugdíjasoknak egy igényszintje, egyfajta várakozás. A kettő nem azonos súllyal jelenik meg a nyugdíjasoknál. Mindaddig, míg nagy távolság van a két szint között, az érdekképviseleti szerveknek és a nyugdíjellátást biztosító intézményeknek törekedni kell ennek csökkentésére. Akkor lesz nyugdíjasbéke, ha a jogok által elvárt igényszintet megközelíti a tényleges ellátás – hangoztatta.