Nehezebb az élet okostelefonok nélkül, kár is ellenállni

Az okostelefonok már inkább zsebszámítógépek, ezer és egy dologra tudjuk őket használni. Hol lehet a fejlődés vége és mi lesz a generációs "árokkal"?

Merre tartanak az okostelefonok és mit tudnak majd a jövő internetes és mobilhálózatai? Hogyan illeszkednek be az életünkbe és melyek a mi elvárásaink velük szemben? Erről volt szó a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Az a cél, hogy az adatátvitel, az internet minél nagyobb sebességű legyen. A kérdés, hogy meddig fokozható ez? A jövőben az is elképzelhető lesz, hogy például egy focimeccset 20 ezer ember közvetítsen egyszerre a helyszínről a telefonja segítségével – mondta el Dr. Fazekas Péter, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tudományos munkatársa.

Hozzátette: nagyon fontos lesz még a válaszidő, tehát hogy milyen gyorsan reagál a hálózat a hozzá beérkező adatmennyiségre, az mennyi idő alatt ér el oda, illetve a válasz vissza. A szakértő szerint ebben is hatalmas tartalékok vannak. A harmadik legfontosabb pedig a hálózatok megbízhatósága, tehát például a lefedettségek növelése, kiterjesztése.

Fotó: Reuters/Steve Marcus

Fotó: Reuters/Steve Marcus

Ezek már inkább számítógépek

A szakértő szerint míg 15 évvel ezelőtt kamerától kezdve a GPS-en át a gyorsulásérzékelőig mindenre külön eszköze az embernek, mára ezek egyetlen okostelefonban egyesülnek. Manapság ráadásul már az elsődleges funkciója ezeknek a készülékeknek a multimédiás tartalmak készítése és megosztása.

Emellett az a régebbi trend is az ellentettjére váltott, miszerint az volt a menőbb, akinek a legkisebb telefonja volt. Ezzel szemben ma már a minél nagyobb, annál jobb mentalitás a jellemző, ugyanis szeretnénk megfelelő méretben nézegetni például a képeket és a videókat.

Muraközi Gergely informatikus és jogász szerint az utóbbi időben egyre gyakoribb nemzetközi adatlopások és szivárogtatásokra az egyszerű felhasználók is fel tudnak készülni néhány, egyébként egyszerűen fellelhető biztonsági intézkedéssel. Ha pedig az illető olyan nagy titoknak a tudója és látója, egyszerűen ne használjon ilyen készülékeket – véli a szakember.

Hozzátette: az okostelefonok esetében, ha nem is beszélhetünk generációs szakadékról, de „árokról” már igen. Véleménye szerint nem igaz az a sztereotípia, miszerint ez a korosztály nehezebben szokna hozzá az okostelefonokhoz, nagyon gyorsan meg tudják tanulni az új készülékek használatát, legfeljebb azt hiszik, hogy nem tudják majd kezelni.