Marsi szimulációban tesztelik majd a NASA humanoid robotját

Az űrbeli robotsegítők előtt kövezheti ki az utat a NASA gyártotta Valkyrie robot, amelyet jelenleg három egyetemen fejlesztenek tovább.

A Vörös Bolygó emberi gyarmatosításának előremozdításáért, az amerikai űrügynökség humanoid robotokat fejlesztett ki. Az R5-ösöket eredetileg a Johnson Űrközpontban tervezték meg és gyártották a 2013-as DARPA Robotics Challenger versenyre.

Az 1,8 méteres, 135 kilogrammos, Valkyrie névre keresztelt robotok 2 millió dollárba kerülnek, és a Központ korábbi humanoid robotjainak – mint amilyen a Robonauta-2 – újabb, tökéletesített változatai.

A négy Valkyrie R5 robotból a NASA csak egyet tartott meg, a többit a Northeastern Egyetem, a Massachusettsi Műszaki Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem kapta meg. Az intézményeket az űrügynökség választotta, hogy további kutatásokat végezzenek a Valkyrie képességeinek bővítésében és finomításában.

Murphy Wonsick, a Northeastern Egyetem doktorandusza a TechCruchnak adott interjújában kifejtette, az alapötlet, hogy ilyen humanoid robotok előkészítsék a terepet a majdani telepeseknek. A Valkyrie képes autonóm döntéshozatalra, mozgásra és feladatok elvégzésére.

Az egyetemek a NASA Space Robotics Challenge versenyén szállhatnak ringbe egymással az egymillió dolláros jutalomért.

A szimulációban mindegyik csapat R5-ösének meg kell oldani a marsi bázist ért porvihar okozta károkat. Ebben három alapvető célt kell teljesíteni: felállítani a kommunikációs antennákat, megjavítani a napelempanelt és gátat szabni a szivárgásnak a lakórészben.

A Space Robotics Challenge a NASA Centennial Challenges programjának része, célja egymillió dollárral támogatni azokat a csapatokat, amelyek olyan szintre tudják fejleszteni egy humanoid robot képességeit, hogy azzal lehetővé váljon az asztronauták mellett, illetve tőlük függetlenül dolgoznia a jövőbeli űrmissziók előkészítésében.

A Valkyrie maga nem jut el a Marsra, de a szakemberek abban reménykednek, hogy a kifejlesztéséből begyűjtött információkkal előállíthatják majd a megfelelő robotsegítőt.

Az űrügynökség februárban jelentette be a kihívás 20 finalistáját.

Kapcsolódó tartalom