A költészet világnapján verssel fizethetünk - egy kávéért

Van, ami nem mérhető pénzben. A költészet világnapján azonban most minden vers vagy idézet, legyen az saját, klasszikus vagy jelenkori egy csésze gőzölgő kávéra váltható.

Az északi félteke első tavaszi napján nemcsak az új évszak kezdetét ünnepeljük. Immáron 17 éve ugyanis, hogy az UNESCO - Naima Tabet, a szervezet marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára ötlete alapján – úgy döntött, hogy március 21-ét a költészet világnapjává jelöli ki.

Illusztráció a költészet világnapjára.

Álláspontjuk szerint ezen a napon minden ország a saját eszközeivel, a nem-kormányzati szervek aktív részvételével, a nyilvános és civil szervezetek bevonásával ünnepelheti meg a költészetet.

A Julius Meinl néhány éve hagyományt teremtett azzal a céllal, hogy a költészet világnapján egy kicsit közelebb hozza mindenki számára a verseket. Rendhagyó módon kávézóikban március 21-én egy idézettel vagy verssel fizethetnek a kávéra betérők, hisz ahogy írják: “Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk.” A részleteket, azaz, hogy mely kávézókban cserélhetjük versünket kávéra - ezen a linken érhetőek el.

Robert Montgomery, költő, a Fizess verssel! kampány nagykövete tavaly egy fát “ültetett” Londonba, ha csak képletesen is, amely fának ágain pedig nem más virított, mint sok száz oldalnyi vers és idézet. A sorokat olvasgatva pedig joggal érezhették a londoniak, hogy a költészet jobbá teheti az egész világot.

De ha nem bíznánk magunkban, érdemes megnézni az alábbi inspiráló videót. A kamera előtt ülő vendégektől többek között azt kérdezték, szeretik-e a verset és költőnek tekintik-e magukat. A válasz határozott nem volt. Egészen addig, amíg a kezükbe adott verset fel nem olvastatták velük. Ami pedig nem mást volt, mint egy kávézóban “elkövetett” régi fizetség, amelyről már majdnem el is feledkeztek….

 

A költészet világnapja után pedig ne feledkezzünk el a magyar költészet napjáról sem, amelyet három hét múlva, április 11-én, József Attila születésének napján ünneplünk.