Migránstüntetés a török-EU paktum ellen

A határok megnyitásáért, valamint a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodás ellen tüntettek migránsok és sok görög is Athénban. A megállapodás értelmében ugyanis addig kell Görögországban maradniuk a migránsoknak, amíg el nem bírálják menedékjogi kérelmüket.

A tüntetők azt mondják: ez nem jó sem a migránsoknak, sem a görögöknek. A bevándorlók ugyanis tovább akarnak menni Európa belsejébe, a görögök pedig nehezen viselik, hogy több mint tízezer illegális bevándorló tartózkodik az országukban.

Allah hatalmas – kiabálták feldühödött arab fiatalok Athén utcáin. A közel-keleti és afrikai migránsok, a helyiekkel karöltve azt követelték, hogy az európai országok nyissák meg határaikat a bevándorlók előtt. A 2000 fős tömeg transzparenseket lengetve, hangos dobszó mellett vonult végig a fővároson egészen az Európai Unió athéni irodájáig. Le a neonácizmussal – ezt írták tábláikra, mivel szerintük a világszerte erősödő bevándorlás-ellenes pártok nem jobbak mint a fasiszták.

A tüntetésen rengeteg gyermek is részt vett, volt aki babakocsiban tolta kislányát. A görög parlament épülete előtt pedig tiltakozók egy kisebb csoportja füstrudakat gyújtott a tömeg közepén.

Sokan várakoznak

Az egy évvel ezelőtt elfogadott EU-török megállapodás óta 14 ezeren várják a görög szigeteken, hogy elbírálják menedékkérelmüket, és továbbutazhassanak Európa belseje felé.

A hirtelen felhúzott, hevenyészett táborokban egyre rosszabbak a körülmények. A civilszervezetek szerint pedig rendszeresek az öngyilkossági kísérletek, mivel az emberek reménytelennek érzik a helyzetüket.

Ez pedig várhatóan tovább romolhat. A Brüsszel és Ankara közt hetek óta tartó konfliktus miatt a török külügyminiszter szerdán bejelentette: Törökország felfüggeszti a menekültek visszavételét Görögországból. Ez éppen a legrosszabbkor jött Athénnak, hiszen csak szombaton egy nap alatt 200 menedékkérő érkezett az Égei-tenger szigeteire. Az úgynevezett hot spotokban pedig már alig van hely és a regisztráció is hónapokig tart.

Ezért Európára nézve végzetes lenne, ha Ankara valóban havonta 15000 menekültet indítana útnak nyugat felé úgy, mint ahogy azt a török belügyminiszter kilátásba helyezte néhány napja.